Chiropractor of Osteopaat: Alles Wat U Moet Weten

 Verschillen Osteopathie en Chiropractie

Osteopathie en Chiropractie: Wat Zijn de Verschillen? 

 

Deze vraag wordt vaak gesteld door mensen die op zoek zijn naar een therapeut die hen, bijvoorbeeld, van rug- of nekklachten af kan helpen. Zowel een chiropractor als een osteopaat kunnen deze klachten behandelen, maar zullen dat vanuit verschillende theoretische modellen en principes doen. Om deze verschillen uit te leggen zullen we eerst naar de overeenkomsten tussen beide therapieën kijken. 

 

Wat Zijn Osteopathie en Chiropractie en Hoe Lijken Ze op Elkaar? 

 

Osteopathie en chiropractie zijn manuele geneeswijzen die zich, over het algemeen, focussen op pijnklachten en problemen van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan klachten 

aan spieren, gewrichten en het bindweefsel. Zowel de chiropractor als de osteopaat zullen als eerste aan de hand van onderzoek een diagnose stellen. Op grond van dit onderzoek zullen zij een behandeling toepassen, en indien nodig de patiënt doorverwijzen naar de huisarts. Beiden gaan uit van een brede, holistische aanpak waarbij zij de oorzaak van de klacht(en) trachten te vinden en behandelen. Dit betekent, dat bij bijvoorbeeld nekklachten, voor de reductie van de klachten niet alleen de nek zal worden behandeld en gemasseerd, maar dat de therapeut ook zal proberen te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is, en deze klachten ook zal proberen aan te pakken. Het verschil van beide geneeswijzen zit hem in de wijze waarop de oorzaak wordt gezocht, de focus van de behandeling en de behandelingswijze. 

 

Wat is Chiropractie? 

De chiropractor specialiseert zich in de beweeglijkheid van de wervelkolom, de aangrenzende gewrichtsstructuren en de daarmee samenhangende klachten van het bewegingsapparaat. Daarbij zal hij ook kijken naar het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en perifere zenuwen), en met name naar de ruggengraat en de aangrenzende spieren en gewrichten, als mogelijke oorzaak(en) van de problemen. In de chiropractie staat de wervelkolom centraal. Verstoringen van de beweeglijkheid van de wervelkolom worden gezien als de oorzaak van vele klachten. De chiropractor besteedt daarom een groot deel van zijn opleiding aan het diagnosticeren en behandelen van wervelkolom gerelateerde problemen. 

 

Om de beweeglijkheid en de correcte stand van de wervelkolom te herstellen zal de chiropractor in veel gevallen handmatige manipulatie gebruiken, wat in de volksmond als ‘kraken’ bekend staat. Dit is de bekendste therapie, maar is echter slechts één van de velebehandelmethoden. De meest geschikte methode zal aan de hand van het intakegesprek en de orthopedische, neurologische en chiropractische onderzoeken worden bepaald. De chiropractor kan röntgenfoto's laten maken en zal deze analyseren, en indien hij het nodig acht zal hij de patiënt doorverwijzen naar de huisarts. 

 

Vaak wordt het werk van de chiropractor verward met dat van een manueel therapeut. Hoewel beiden gebruik maken van handmatige manipulatie, heeft een manueel therapeut de opleiding HBO fysiotherapie gevolgd en de chiropractor een zesjarige universitaire opleiding. Een ander groot verschil tussen een manueel therapeut en de chiropractor is dat de eerste zich vooral op de spieren en gewrichten rond het aangedane gebied focust, en de tweede het hele lichaam in beschouwing neemt. 

 

Wat is Osteopathie? 

Osteopathie is een alternatieve geneeskundige behandelmethode waarbij als mogelijke oorzaak van (pijn)klachten naar de bredere levenswijze van de patiënt wordt gekeken, en het lichaam als een geheel in beschouwing wordt genomen. De ruggenwervel heeft ook hier een centrale plaats, maar de osteopaat zal ook de organen, de schedel, spieren en bloedvaten bij de behandeling betrekken. De oorzaak van rugklachten kunnen volgens de osteopathie in een heel ander gedeelte van het lichaam liggen, zoals bijvoorbeeld in de darmen. Daarom richt de osteopaat zijn aandacht op zowel het bewegingsapparaat, het orgaansysteem (alle inwendige organen) en het craniosacrale systeem (de schedelbotten, het ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom). 

 

De osteopaat stelt een diagnose aan de hand van een uitgebreid gesprek over de klachten, en een onderzoek van de beweeglijkheid van de rug en het algemene bewegingsapparaat. Hiernaast zal de osteopaat met de handen voelen waar zich in het lichaam spanningen bevinden. De handen worden ook gebruikt als behandelwijze. Door middel van corrigerende handgrepen worden verschillende delen van het lichaam behandeld, dus niet alleen de plek waar de klacht ligt. 

 

 

Wat Zijn de Verschillen Tussen Chiropractie en Osteopathie? 

Zoals we hebben gezien hebben beide geneeswijzen overeenkomsten en worden vaak soortgelijke klachten behandelt. Het grootste verschil tussen beiden is dat de chiropractor zich vooral richt op pijnklachten aan het bewegingsapparaat welke hun oorzaak hebben in de verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom. Verstoringen in de wervelkolom, en de gevolgen ervan voor het zenuwstelsel, spieren en gewrichten, staan centraal in chiropractische behandelingen, en zijn dan ook de specialiteit van de chiropractor. De chiropractor onderscheidt zich van een osteopaat, omdat hij zijn specialistische kennis integreert met de analyse van röntgenfoto's, MRI’s en andere algemene diagnostische vaardigheden. 

 

De osteopaat richt zich, als het gaat om de diagnose en behandeling, daarentegen meer op het lichaam en de levenswijze van de patiënt in het algemeen. Hij zal bijvoorbeeld ook kijken naar de invloed van ademhaling en het voedingspatroon van de patiënt, maar ook op mogelijke verstoringen in het weefselmateriaal, de spieren en organen. Bij het stellen van de diagnose maakt hij gebruik van de informatie over de levenswijze van de patiënt, en niet vanbijvoorbeeld MRI- of röntgenfoto's. En bij de behandeling maakt de osteopaat vooral gebruik van handgrepen. 

 

Wat doet een osteopaat bij rugklachten anders dan een chiropractor? 

Een chiropractor zal door middel van algemene diagnostische vaardigheden, en aan de hand van het intakegesprek en bepaalde lichamelijke onderzoeken, de oorzaak van de rugklachten proberen te achterhalen. Hierna zal er voor een behandelmethode worden gekozen en de chiropractor zal zich, indien nodig, richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom en aangrenzende gewrichtsstructuren. 

 

De osteopaat zal via een gesprek de levenswijze van de patiënt onder de loep nemen en zal vervolgens via handgrepen proberen te achterhalen waar de oorzaak van de klachten liggen. Het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem staan hierbij centraal en de osteopaat zal de balans daarvan proberen te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door de structuren met een verminderde mobiliteit of weefselkwaliteit, via mobilisatie, stretchoefeningen en handgrepen, beter te laten doorbloeden, te herstellen en beter laten functioneren.