Pijn in onderrug (Lumbago)

Getuigenissen over pijn in de onderrug, ook wel lumbago genoemd, dateren van in het bronzen tijdperk - zoals verteld door Hippocrates en Galen. Pijn in de onderrug is geen nieuw fenomeen. Vandaag de dag leeft 9-12% van de wereldbevolking met een lumbago. Dit betekent dat er op elk moment meer dan 632 miljoen mensen last hebben van rugpijn, met 25% die binnen de maand een lumbago rapporteren. 40% van de mensen melden dat ze last hebben van een lumbago, met een hogere prevalentie in de ontwikkelde wereld.

Dit betekent dat effecten van lage-rugpijn vandaag niet alleen invloed hebben op de lijders, maar ook op de samenleving. Verloren inkomen en productiviteit ten gevolge van rugpijn vertegenwoordigen 40% van alle gemiste werkdagen in de VS, met nog grotere proporties in Groot-Brittannië, Canada en Nederland. Een toenemend aantal patiënten zoekt natuurlijke chiropractische praktijken op voor hulpverlening, en miljoenen hebben baat bij hun chiropractorervaring. Hieronder bekijken we basisinformatie over rugpijn, met inbegrip van de oorzaken, preventie en behandeling.

 

lumbago chiropractor

Wat is lage-rugpijn (Lumbago)?

Lage rugpijn, vaak aangeduid als lumbago, is een algemene aandoening die de zenuwen, spieren en botten van de rug beïnvloedt. Lage rugpijn kan het gevolg zijn van een eenvoudige verrekking of iets ernstiger, wat resulteert in symptomen, variërend van mild tot verlammend. Het kan verder worden geclassificeerd als acuut (met rugpijn die minder dan zes weken duurt), of chronisch (langer dan 12 weken).

 

Lage rugpijnoorzaken en symptomen

Twee primaire oorzaken van lagere rugpijn kunnen worden gecategoriseerd als verstuiking/verrekking geïnduceerd of veroorzaakt door ruggenmergcompressie. Een verstuiking komt voor wanneer ligamenten die de wervelkolom ondersteunen, inclusief de gewrichten, gewond raken, terwijl een verrekking in een spier en/of pees optreedt. Deze kunnen optreden via het gebruik van slechte lichaamsmechanica, tijdens lichamelijke trauma of gewoon dagelijkse activiteit.

Spinale zenuwcompressie treedt op als de wortel van de wervelkolom wordt ingesloten, gecomprimeerd of geknepen op een manier dat het ontstoken raakt. Dit zorgt ervoor dat signalen worden verstuurd die de hersenen interpreteren als pijn.

Symptomen manifesteren zich als een algemene pijn in de lage rug die uit kan uitdijen naar de achterkant van de dij, de lies of de billen, een aandoening die kan worden gecategoriseerd als sciatica. Lumbago wordt vaak verergerd door beweging of buigen, waardoor de activiteit beperkt blijft. Rug spasmen kunnen resulteren in rugpijn zo ernstig dat de houding beperkt is. Onmiddellijke medische behandeling is nodig wanneer de symptomen onder meer darm- of blaasbesturing, verlies van beensterkte of beengevoelloosheid omvatten.

 

Preventie en Traditionele Behandeling

Oefening is een beproefde methode om rugpijn te voorkomen, evenals het voorkomen van een terugkeer na de behandeling. Medium matrassen worden aanbevolen voor chronische rugpijn. Zowel hefbanden en schoenzolen tonen geen bewijsmateriaal voor de preventie of behandeling van lumbago.

Opioïden worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van rugpijn, maar lossen het onderliggende probleem niet op, bovendien veroorzaken ze vaak bijwerkingen. Chirurgie kan in sommige gevallen worden aanbevolen, maar ook met een overvloed aan risico's. Chronische rugpijn kan de stemming beïnvloeden, waardoor verdere behandelingen, waaronder counseling of antidepressiva, nodig zijn. Daarom wordt aanbevolen dat niet-medicatie en geen operatie-gebaseerde interventies worden aanbevolen. Mensen kiezen steeds meer veilige en natuurlijke chiropractische technieken voor hun rugpijnbehandeling. 

 

Wat doet een Chiropractor om Lumbago te behandelen?

Chiropractors zijn hoog opgeleide medische professionals die gespecialiseerd zijn in rugpijnbehandeling. Chiropractors worden diepgaand opgeleid om ruggengraat subluxaties te identificeren en te behandelen. Een chiropractische aanpassing kan worden uitgevoerd die de toepassing van hoge snelheid vereist, maar  kan ook, op zachte en natuurlijke wijze, wervelaanpassingen teweegbrengen om de pijn in verband met lumbago te verminderen. Met de chiropractische aanpassing, corrigeert, verwerkt of verwijdert de chiropractor de vertebrale subluxatie en de wortel van het probleem natuurlijk en voorzichtig. Deze technieken kunnen omvatten:

  • Bewegingspalpatie - Terwijl de patiënt beweegt, gebruikt de chiropractor de handen om de wervelgewrichten en wervelbewegingen te onderzoeken en eventuele werveldisfunctie te beoordelen.
  • Instrumentaanpassingen - De chiropractor kan een veer-geladen instrument gebruiken als de patiënt naar beneden gericht is tijdens de chiropractische behandeling.
  • Lumbale rol - De chiropractor zal een snelle maar zachte druk op de subluxatie toepassen aangezien de patiënt zijwaarts ligt.
  • Vrijmaking- De chiropractor maakt gebruik van de vingertoppen om druk uit te oefenen en de wervels voorzichtig te scheiden.
  • Toggle drop - De chiropractor gebruikt gekruiste handen om op de wervelkolom te drukken en een snelle en nauwkeurige druk toe te passen om de wervelmobiliteit te verbeteren.

 

Conclusie

Algemene gezondheids- en chiropractische zorg gaan hand in hand. Uw arts zal u advies geven inzake levensstijl, een oefenplan om zwakke spieren en toonligamenten te versterken, en preventietechnieken die langdurige rugpijnverlichting garanderen. Neem contact op met een lokale chiropractor voor de pijnverlichting die u verdient.

Neem contact op

Neem contact op om te horen hoe wij u kunnen helpen.                Maak een afspraak