Een Chiropractor kiezen voor Hoofdpijn

Chiropractie Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende kwaaltjes in onze moderne samenleving. Ze kunnen variëren qua frequentie en intensiteit, en kunnen veroorzaakt worden door heel wat interne en externe factoren. De meeste mensen aanvaarden hoofdpijn als een deel van het dagdagelijkse leven. Aangezien mensen meer dan ooit sedentaire activiteiten uitvoeren, spenderen we meer tijd in vaste, onnatuurlijke posities die 

gewrichtsirritatie verhogen en spierspanning veroorzaken in de nek, de hoofdhuid en de boven-rug - en dit leidt tot hoofdpijn.

Omdat hoofdpijn zo vaak voorkomt, kan het uw job of sociale leven beïnvloeden, vooral als de pijn terugkerend of chronisch is. Misschien neemt u er een pilletje voor en hoopt u voor het beste, of misschien wacht u gewoon tot de pijn wegebt.

Wat heel wat mensen niet weten, is dat chiropractische zorg een efficiënte hoofdpijnbehandeling blijkt te zijn voor heel wat hoofdpijn, inclusief spanningshoofdpijn, migraines en hoofdpijn die afstamt vanuit de nek. Een rapport van 2014 in het Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT) toonde aan dat het gebruiken van een chiropractor voor hoofdpijnverlichting efficiënt was voor zowel acute als chronische hoofdpijn en nekpijn. Een andere studie in hetzelfde magazine uit 2011 toonde aan dat chiropractische interventie een efficiënte behandeling was voor migraine en cervicale hoofdpijn (hoofdpijn die uit de nek komt).

 

Oorzaken van Hoofdpijn

Hoofdpijn kan heel wat verschillende oorzaken kennen, ook wel triggers genaamd. Dit omvat bijvoorbeeld omgevingsstimuli (licht, stress, lawaai, etc.), voeding en gedragingen zoals insomnia en teveel beweging. 5% van alle gevallen wordt veroorzaakt door feitelijke fysieke problemen, terwijl de overige 85% van de gevallen beschouwd wordt als primaire hoofdpijnen, wat betekent dat de hoofdpijn zelf de primaire oorzaak en symptoom is. Dit omvat spanningshoofdpijn, migraine en cluster hoofdpijn. Heel wat van deze letsels worden geassocieerd met spanning in de nek en rug. 

Hoofdpijn Chiropractor

Types Primaire Hoofdpijnen

 • Spanningshoofdpijn - Een algemeen wijdverspreide, zachte tot gemiddelde hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is het meest voorkomend en het makkelijkst te behandelen met chiropractische methodes.
 • Migraine Hoofdpijn - Veroorzaakt een stekende sensatie die mogelijk gepaard gaat met misselijkheid, overgeven en enorme gevoeligheid jegens licht en geluid. Deze werken als het ware verlammend en kunnen uren -in sommige gevallen dagen- duren.
 • Clusterhoofdpijn - De meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. Clusterhoofdpijn gebeurt voornamelijk in een cyclisch patroon ('cluster'). Lijders worden meestal 's nachts wakker met verschrikkelijke pijn rond één oog aan één kant van het hoofd.

 

Preventie

De Amerikaanse Chiropractische Associatie (ACA) biedt enkele tips aan om hoofdpijn te voorkomen:

 • Neem pauzes wanneer u repetitieve bewegingen uitvoert of u in een vaste positie bevindt zoals lezen, typen of aan de computer zitten. Stretch elk half uur of elk uur, en voer volledige bewegingen uit voor zowel uw hoofd als uw nek
 • Lage-impact lichaamsbeweging kan mogelijk hoofd- en nekpijn verlichten wanneer deze het gevolg zijn van primaire hoofdpijn. Vermijd intensieve lichaamsbeweging wanneer u vaak een doffe, stekende hoofdpijn ervaart.
 • Probeer niet op uw tanden te bijten. Dit voert namelijk de druk op uw tempromandibulaire gewrichten (TBJ) op, en kan resulteren in spanningshoofdpijn.
 • Blijf gehydrateerd. Een minimum van twee liter water per dag voorkomt dehydratatie, wat een hoofdoorzaak van hoofdpijn is.

Andere tips zijn:

 • Let op uw postuur om scheefstand in de nek te voorkomen
 • Leer een deftig coping-mechanisme aan om stress te vermijden en/of er efficiënt mee om te gaan
 • Vermijd overwerken en volledige uitputting
 • Vermijd te weinig of te veel slaap
 • Zoek tijd om te ontspannen
 • Op de buik slapen veroorzaakt mogelijk nodeloze spanning in de nek. Op uw zijkant slapen met hoofdondersteuning zodat het hoofd uitgelijnd is met de ruggengraat, of op uw rug slapen met een klein kussen, kan sommige hoofdpijnen verlichten. Een cervicaal kussen is aan te raden
 • Onderhoud een gezonde levensstijl. Teveel eten, drinken en roken kan meespelen in hoofd- en nekpijn

 

Wat kan een chiropractor doen in geval van hoofdpijn?

Uw Arts of Chiropractor is opgeleid om neuromusculaire oorzaken van uw nekpijn en hoofdpijnen te identificeren en te verlichten. Na een speciaal rug-onderzoek zal hij/zij een behandelingsschema uitwerken dat mogelijk manipulatie van de rug inhoudt, om zo misvormde wervels die mogelijk uw zenuwstelsel aantasten, aan te passen. Deze rug aanpassingen bieden in heel wat gevallen onmiddellijke verlichting. In een studie van 87 patiënten die aan migraines leden, werden migraine symptomen verbeterd of genezen in 85% van de vrouwelijke en 50% van de mannelijke patiënten. Bij klassieke hoofdpijnsymptomen stegen deze nummers respectievelijk naar 68% en 75%.

Uw chiropractor zal ook voedingsadvies aanbieden ter preventie, en zal u adviseren op postuur, lichaamsbeweging en relaxatietechnieken. Deze activiteiten zouden de nek en gewrichten gezond moeten houden, en het terugkeren van de symptomen voorkomen.

Neem contact op

Neem contact op om te horen hoe wij u kunnen helpen.                Maak een afspraak