Ischias

Afhankelijk van de exacte parameters waarmee het wordt gedefinieerd, treft ischias 13 à 40 procent van de mensen op een bepaald moment in hun leven. De aandoening komt het vaakst voor bij personen van middelbare leeftijd, en komt disproportioneel vaker voor bij mannen. Hoewel heel wat gevallen zichzelf oplossen doorheen de tijd, of met toepasselijke niet-invasieve interventies zoals natuurlijke chiropractische zorg, zijn sommige gevallen van chronische oorzaak, en veroorzaken langdurige persoonlijke en sociaaleconomische gevolgen voor de patiënt en de samenleving in het algemeen. Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen en interventies voor diegenen die lijden aan ischiaspijn.

 

Chiropractie Ischias

Wat is Ischias?

Ischias verwijst naar een stralende pijn langs de heupzenuw. De heupzenuw is de langste enkele zenuw in het menselijk lichaam, ze vertakt in de onderrug, door de heupen en billen, en in elk been. De pijn die geassocieerd wordt met ischias komt meestal voor in één been, hoewel het soms ook in beide benen voorkomt. De pijn en de duur van symptomen kunnen afwijken per geval.

Oorzaak en Risicofactoren van Ischiaspijn

Ischias is meestal het resultaat van een herniadisk (interne link), maar kan tevens worden veroorzaakt door een aantal factoren die een deel van de heupzenuw samendrukken. Dit veroorzaakt ontsteking, pij en gevoelloosheid in het been. Hieronder bespreken we kort de meeste van deze oorzaken:

 • Wervelkolomhernia (interne link) - 90 procent van de gevallen wordt veroorzaakt door een schijf die drukt op de lumbale of sacrale zenuw.
 • Wervelkanaalstenose - Wervelkanaalstenose komt voor wanneer de wervelkolom het zenuwstelsel versmalt en comprimeert.
 • Piriformis syndroom - Deze aandoening treedt op wanneer de heupzenuw door de piriformis spier loopt in plaats van eronder, en kan veroorzaakt worden door overmatig gebruik of trauma.
 • Zwangerschap - Het gewicht van de foetus kan tijdens de zwangerschap op de heupzenuw drukken, waardoor sommige vrouwen slachtoffer worden van ischiaspijn.
 • Ander - In sommige gevallen kan ischias worden veroorzaakt door een tumor in het ruggenmerg of in de zenuwwortels. Rechtstreeks trauma, zoals tijdens een sportongeval of een wagenongeval, kan ook een oorzaak zijn.

 

Andere risicofactoren voor de ontwikkeling van ischiaszenuwpijn zijn onder meer:

 • Leeftijd - Wanneer de leeftijd toeneemt, neemt tevens het aantal gevallen van botsporen en hernia's; dit zijn de meest voorkomende oorzaken van ischias.
 • Obesitas - Obesitas verhoogt de stress op de ruggengraat, hetgeen ischiaszenuwpijn kan veroorzaken.
 • Beroep - Een beroep dat zwaar heffen, draaien of andere bewegingen die mogelijk leiden tot letsel, inhoudt, kan te maken hebben met het ontwikkelen van ischias.
 • Langdurig zitten - Mensen met een (te) rustige levensstijl, of zij die vaak langdurig stilzitten, zullen eerder symptomen van ischias vertonen.
 • Diabetes - Algemeen gezien kan diabetes het risico op zenuwschade verhogen.

 

Ischiaspreventie kan op deze eenvoudige manieren:

 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Gebruik de correcte houding tijdens het zitten
 • Gebruik de correcte lichaamsmechanica tijdens het bewegen

 

Symptomen van Ischias

Traditionele ischiasbehandelingen kunnen zich in ernstige gevallen beroepen op het gebruik van medicijnen zoals steroïde-injecties of chirurgische ingrepen.

 • Geneesmiddelen: anti-inflammatoire medicijnen, spierverslappers, verdovende middelen, tricyclische antidepressiva en anti-epileptische medicatie kunnen worden voorgeschreven om de ischiaszenuwpijn te verlichten.
 • Chirurgische ingreep: in zeer ernstige gevallen kan het nodig zijn om het botspoor of een deel van de schijf te verwijderen die de zenuwcompressie veroorzaakt.
 • Steroïde-injecties: corticosteroïden kunnen ingespoten worden rond de zenuwwortel. Dit kan de pijn verminderen door de ontsteking op de zenuw te onderdrukken. Deze injecties mogen slechts sporadisch gebruikt worden omdat te frequent gebruik ernstige complicaties kan veroorzaken.

 

Chiropractische Ischiasbehandeling

Heel wat mensen verkiezen een niet-indringende en natuurlijk ischiasbehandeling alvorens gebruik te maken van medicatie, chirurgische ingrepen of steroïde-injecties. In deze gevallen kunnen ze een chiropractor opzoeken voor een ischiasbehandeling. De chiropractische aanpak inzake ischiaspijn is gericht op het helpen van het lichaam om zichzelf te genezen zonder behoefte aan medicatie of chirurgische ingrepen. Het type behandeling wordt bepaald door uw chiropractor voor uw specifiek geval. Enkele van deze behandelingen die zij kunnen voorschrijven, zijn:

 

 • IJs/Koude Therapie vermindert de ontsteking om zo ischiaszenuwpijn onder controle te houden.
 • TENS behandeling stuurt elektrische signalen om het aangetaste gebied te stimuleren en de pijn en spasmen onder controle te houden.
 • Ultrasound zorgt voor een zachte hitte door het gebruik van geluidsgolven die de weefsels diep kunnen binnendringen. Dit verbetert de bloedsomloop en vermindert ontsteking, krampen, zwelling en pijn.
 • Rug aanpassingen zijn de eerste optie van behandeling. Aanpassingen worden aangewend om de onregelmatige wervels die de oorzaak vormen van een hernia, opnieuw uit te lijnen.

 

Uw arts zal verder een gespecialiseerd levensstijlplan ontwikkelen voor verdere behandeling bij u thuis gericht op uw ischiaspijn. Dit plan omvat ischiasoefeningen die de kern en de wervelkolom versterken, een dieet en een voedingsplan.

 

 

Neem contact op

Neem contact op om te horen hoe wij u kunnen helpen.                Maak een afspraak