chiropractie whiplash

Whiplash en Chiropractische Zorg

Whiplash, een type cervicaal letsel, is één van de meest voorkomende letsels die neuromusculaire specialisten, inclusief chiropractors, tegenkomen in een klinische omgeving. De incidentie van whiplash-veroorzaakte bezoeken aan ziekenhuizen e.d. is dramatisch gestegen sinds de statistieken inzake dit onderwerp van start gingen. In de Verenigde Staten alleen, schatte een studie van Michael Freeman, PhD en zijn collega's, dat ongeveer 15.5 miljoen mensen (6,2% van de Amerikaanse bevolking) momenteel last hebben van symptomen die gerelateerd zijn aan een whiplash. Het voorkomen van whiplash letsels heeft implicaties op de maatschappij, zoals verloren productiviteit, verlies van persoonlijk welzijn en hogere kosten voor zaken zoals een autoverzekering. Hieronder bespreken we oorzaken, symptomen en behandelingen voor zij die lijden aan whiplash pijn en andere gerelateerde symptomen.

 

Wat is een whiplash?

Whiplash is een slecht-begrepen ruggengraatletsel, omdat de ernst van de symptomen vaak niet sterk gecorreleerd is met het niveau van het trauma. Whiplash wordt veroorzaakt door een abrupte voorwaartse of achterwaartse beweging van de nek en het hoofd. De Quebec Task Force definieert whiplash specifiek als een "acceleratie-vertraging mechanisme van de energieoverdracht naar de nek toe (...) die kan leiden tot schade aan het bot of het zachte weefsel." Cervicale Versnelling-Vertraging letsels (CAD) wordt momenteel gebruikt als acroniem om dit mechanisme te beschrijven, en Whiplash Geassocieerde Aandoeningen (WAD) wordt gebruikt om de vele soorten letsels te beschrijven.

 

Symptomen van whiplash

Whiplash letsels kunnen zich manifesteren van nauwelijks merkbaar tot heel ernstig, en kan langer dan een dag na het initiële trauma duren eer er merkbare symptomen de kop opsteken. Primaire symptomen zijn nekpijn en pijn in de schouders, maar deze pijn kan zich uitstrekken tot de extremiteiten. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Nekpijn en stijfheid die mild of ernstig kan zijn, lokaal of wijdverspreid in het getroffen gebied
 • Hoofdpijn
 • Instabiliteit van de nek
 • Pijn tussen de schouders of schouderbladen
 • Gevoelloosheid of pijn in armen of handen
 • Duizeligheid
 • Slaapstoornissen, vermoeidheid of prikkelbaarheid
 • Moeite met zaken te onthouden, moeite met concentratie

De Quebec Task Force creëerde een systematische schaal om de letsels te kunnen onderscheiden:

 • 0: Geen pijnklachten in de nek, geen fysieke tekenen
 • 1: Nekpijnklachten, enkel stijfheid of gevoeligheid, geen andere lichamelijke symptomen
 • 2: Nekklachten en musculoskeletale klachten, inclusief verminderd bewegingsbereik en gevoeligheid in specifieke gebieden
 • 3: Nekklachten en neurologische symptomen, waaronder zwaktes en veranderingen in sensors en reflexen
 • 4: Nekklachten geassocieerd met fractuur en/of ontwrichting

 

chiropractic zoorg whiplash

Gewone whiplash behandeling

Traditioneel gezien wordt whiplash op heel wat manieren behandeld. Heel wat mensen behandelen de symptomen eerst met pijnstillers die zonder voorschrift te verkrijgen zijn, in combinatie met warmte, ijs en massages. In ernstigere gevallen worden vaak ernstigere medicatie en chirurgische ingrepen overwogen. In het verleden werd immobilisatie door middel van een cervicale kraag aanbevolen, hoewel er momenteel meer artsen te vinden zijn voor zachte, trage bewegingsoefeningen. In heel wat gevallen kan een patiënt ook een chiropractor zoeken voor een whiplashbehandeling.

Chiropractische whiplashbehandeling

Bij een bezoek aan de chiropractor voor een whiplash, zal je dokter eerst je hele ruggengraat onderzoeken omdat ook andere gebieden (niet alleen de nek!) aangetast kunnen zijn. Uw chiropractor zal uw bewegingsbereik, gewrichten, spierkrampen, dichtheid, gevoeligheid, gewrichtsletsel of letsel aan je intervertebrale schijven beoordelen. Vervolgens zal de chiropractor je houding, loop en ruggenmergstelling verder onderzoeken, aangezien al deze factoren hem of haar zullen helpen een volledige diagnose te stellen. Na een eerste analyse kan de chiropractor één van de volgende technieken gebruiken voor de behandeling van je whiplash, afhankelijk van hoe ernstig deze is:

 

 • De buiging-afleiding techniek is een zachte, manueel uitgevoerde procedure die een pompwerking uitoefent op de intervertebrale schijven en daarmee druk op de getroffen gebieden vermindert.
 • Instrument-geassisteerde manipulatie wordt uitgevoerd met behulp van een manueel instrument, waardoor de chiropractor kracht kan toepassen zonder de wervelkolom in te drukken.
 • Specifieke spinale manipulatie maakt gebruik van een zachte stoottechniek die de beweging zal herstellen.
 • Instrument-ondersteunde zachte weefsel therapie maakt gebruik van gespecialiseerde instrumenten om spanning in spieren te diagnosticeren en te behandelen.
 • Handmatig rekken van gewrichten en weerstandstechnieken zijn eenvoudige stretchtechnieken die de pijn kunnen verminderen en de mobiliteit kunnen herstellen.
 • Therapeutische massage kan de spieren ontspannen en nekklachten verlichten.
 • Trigger Point therapie focust zich op specifieke punten in een pijnlijke spier.
 • Inferentie Elektrische Stimulatie (IES) maakt gebruik van een elektrische stroom met lage frequentie om spieren te stimuleren en nekklachten ver lichten.
 • Ultrasoon geluid maakt gebruik van geluidsgolven die in de spier verstuurd worden om stijfheid en nekpijn te verlichten.
 • Therapeutische beweging is een rehabiliterende en preventieve techniek om de algemene beweging te verbeteren en verdere nekpijn te voorkomen.

 

Conclusie

Het zoeken van een chiropractor voor een whiplashbehandeling is een efficiënte manier om de ongewenste symptomen van een whiplash te behandelen. Soms kunnen de effecten van een klein trauma, naarmate de tijd vordert, erger worden. Daarom is het vinden van een chiropractor om de oorzaak aan te pakken niet alleen een goeie oplossing om je onmiddellijke symptomen te verlichten, het zal tevens lijden in de toekomst voorkomen.

Neem contact op

Neem contact op om te horen hoe wij u kunnen helpen.                Maak een afspraak