Fraud Blocker
person sitting on table, with doctor hands on his back. overlay "chiropractor meaning"

Chiropractor Betekenis & Chiropractische behandeling

Als je geïnteresseerd bent in alternatieve gezondheidszorg, heb je vast wel eens gehoord over chiropractors en ben je misschien nieuwsgierig naar meer informatie over deze zorgmethode. Wat is de betekenis van een chiropractor, en waarom gaan voor een chiropractische behandeling of spinale manipulatie? Het beïnvloedt de wervelkolom en het zenuwstelsel en kan effectieve verlichting bieden bij klachten als nekpijn en lage rugklachten. .

Woordenboek Betekenis van Chiropractor met voorbeeldzinnen

Een chiropractor of Doctor of chiropractic, of chiropracticus is een medische professional die kwalen behandelt die het bewegingsapparaat van een patiënt aantasten. Met behulp van chiropractische therapie, waaronder manipulatie van de wervelkolom, kan een chiropractor u helpen rug- en nekpijn te beheersen en een goede houding en uitlijning te handhaven.

Voorbeeldzinnen:

 • “Chiropractische aanpassing is anders dan acupunctuur! Terwijl de laatste wordt gedaan door een acupuncturist, wordt de eerste gedaan door een Chiropractor.”
 • “Veel chiropractors benadrukken het belang van preventieve zorg.”

chiropractor laying on man who is being worked on in a chiropractic adjustment

Wat doet een chiropractor?

Chiropractoren zijn zorgverleners. Zij onderzoeken de stand van de wervelkolom, de spieren en de gewrichten van een patiënt om tot pijnverlichtende plannen te komen.  Een chiropractor kan gebruik maken van een röntgenfoto van uw wervelkolom om te bepalen welke vorm van chiropractische zorg nodig is. 

Chiropractoren kunnen primaire zorg verlenen door hun handen te gebruiken. Zij oefenen kracht uit op de botten en gewrichten in uw wervelkolom en bewegen de gewrichten op een bepaalde manier om genezende fysiologische effecten te veroorzaken. Dit helpt bij het herstellen van het normale bewegingsbereik van uw botten.

De behandeling is een vorm van niet-invasieve alternatieve geneeskunde, en meestal krijgt u geen medicijnen voorgeschreven.  Soms gebruiken chiropractors ook een zogenaamde activator, een klein apparaatje dat helpt bij het geven van zachte impulsen.

Chiropractoren behandelen neuromusculoskeletale kwalen door middel van manipulatie en mobilisatie. Enkele van de andere therapeutische routines die u kunnen worden voorgesteld zijn:

 • Diëten
 • Oefening
 • Een regime voor gewichtsverlies
 • Warme en koude behandeling

Naast deze methoden is massagetherapie ook populair voor pijnverlichting. Uw chiropractor kan opgeleide massagetherapeuten begeleiden om een volledige pijnverlichtende therapie te bieden.

Chiropractische behandeling: Welke aandoeningen behandelen chiropractors?

DD Palmer wordt beschouwd als de grondlegger van dit vakgebied. De traditionele chiropractische theorie is een therapeutisch systeem gebaseerd op het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Zij geloven dat subluxatie van de wervels de “aangeboren intelligentie” in ons zenuwstelsel verstoort en daardoor een risicofactor wordt voor ziekten. 

Moderne chiropractors kunnen een verscheidenheid aan kwalen behandelen met niet-chirurgische methoden.  De meeste bezoeken aan chiropractors zijn om de volgende redenen:

 • Pijn in het been
 • Hoofdpijn
 • Pijn in de onderrug
 • Stammen
 • Nekpijn
 • Verwondingen opgelopen bij auto-ongelukken en tijdens het beoefenen van verschillende sporten
 • Artritische pijn 
 • Migraine
 • En meer

Wanneer chiropractors van mening zijn dat de patiënt gespecialiseerde zorg en aandacht nodig heeft, kunnen ze de patiënt doorverwijzen naar een arts. In feite worden vaak dergelijke integratieve of multidisciplinaire benaderingen en behandelingen gebruikt. 

 

Boek een GRATIS Consultatie

 

Wanneer moet u naar een chiropractor?

U moet naar een chiropractor gaan wanneer u symptomen van pijn of ongemak in uw rug en wervelkolom krijgt. Zij kunnen chronische of acute pijn helpen verlichten en ook hoofdpijn of migraine verlichten.  Als u bij een osteopaat bent geweest en hebt vastgesteld dat u geen vergevorderde artrose hebt, kunt u naar een chiropractische kliniek gaan.

Verder gezonde mensen met bevroren schouders, beknelde zenuwen en frequente hoofdpijn hebben het meeste baat bij chiropractische diensten. Soms overwegen mensen chiropractische spinale manipulatie omdat ze chronische lage rugpijn hebben zonder duidelijke oorzaak of omdat ze vermoeid zijn en spijsverteringsproblemen hebben.

Wat kunt u verwachten bij uw eerste bezoek aan een chiropractor?

Als u van plan bent om eindelijk een chiropractische kliniek te bezoeken, is het niet meer dan normaal dat u angstig en geïntimideerd bent. Om je te helpen met je angst, moet je jezelf eraan herinneren dat je ervoor gekozen hebt om een specialist te bezoeken. Deze specialisten hebben een doctor in de chiropractie na een driejarige studie.

Chiropractors zijn gespecialiseerd in manipulatieve methoden van de wervelkolom.  Zij bespreken met u uw medische geschiedenis, voeren een lichamelijk en neurologisch onderzoek uit, en stellen indien nodig een röntgenfoto voor. Zodra ze een holistisch beeld van uw aandoening hebben, zullen ze een behandelplan voor u opstellen.

Uw behandelplan houdt rekening met meerdere factoren, zoals uw leeftijd, lengte, gewicht, geslacht, enz. Veel mensen ervaren na hun eerste bezoek verlichting van hun pijn en spierpijn. 

Veiligheid van chiropractische aanpassingen

Wanneer u medische behandelingen overweegt, moet u nagaan of de behandelaar een erkende en gecertificeerde gezondheidswerker is. Een opgeleide en gediplomeerde chiropractor kan helpen de pijn te verlichten door middel van spinale aanpassingen die veilig zijn en rekening houden met alle gezondheidsrisico’s die u loopt.

Chiropractische aanpassingen worden als veiliger beschouwd dan het nemen van eenvoudige pijnstillers, omdat de negatieve bijwerkingen minder vaak voorkomen en minder ernstig zijn dan het gebruik van gewone NSAIDS (bijv. paracetamol of ibuprofen).

Er zijn enkele bijwerkingen waarmee u te maken kunt krijgen na uw eerste behandelingen, zoals hoofdpijn, duizeligheid, enz. Maar u kunt uw chiropractor daar altijd van op de hoogte stellen en hij zal voor uw bijwerkingen zorgen.

Recommended
Riddle is his name :) Met trots kondigen wij de…