Fraud Blocker
Back-1024x536

Door de nieren veroorzaakte pijn in de onderrug

Er zijn verschillende oorzaken die zorgen dat je last krijgt van rugpijn, en specifiek van pijn in de onderrug. Vaak denken we dat we misschien een verkeerde beweging hebben gemaakt, of dat we in een verkeerde houding hebben geslapen, of gewoon te veel hebben gesport. Maar ook problemen met onze organen, en dan met name onze nieren, kunnen zorgen voor pijn in het onderste deel van onze rug.

Rugpijn door problemen met één van de organen

Problemen met organen kunnen rugpijn en/of  buikpijn veroorzaken. Organen kunnen pijn doen of gaan irriteren, echter, over het algemeen, voelen we geen pijn  op de plaats waar het orgaan zich bevindt. Pijn aan organen manifesteert zich geregeld op een andere plek dan waar het orgaan zich bevindt. Het is soms lastig om te bepalen waar de pijn vandaan komt. Als je buikvlies en/of middenrif geïrriteerd is, zul je last krijgen van buik- en/of rugpijn.

Problemen met één van de organen


Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.

 

De belangrijkste functies van je nieren zijn:

 

– Het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed

– De aanmaak van hormonen
– Het reguleren van de vocht- en zoutbalans

– Ze maken deel uit van de stofwisseling van ons skelet (de botten)

De nieren zijn de belangrijkste filters van ons lichaam; zij zuiveren ons bloed. Overtallig vocht en afvalstoffen worden uit het bloed gezuiverd en afgevoerd. Verder zorgen de nieren ervoor dat vloeistoffen worden gerecycled en dat we niet uitdrogen. Het is van essentieel belang dat de nieren goed functioneren. Als de nieren niet goed (meer) functioneren, wordt het bloed niet goed gezuiverd en je krijgt last van je nieren (nierpijn).

Er zijn verschillende redenen waarom de nieren pijn doen, en eventueel pijn in de onderrug veroorzaken.

 

Oorzaken van problemen in de nieren en pijn in de onderrug

Te lang je plas ophouden

De nieren maken urine aan en deze wordt opgeslagen in de blaas. Wanneer jij je plas (te lang) ophoudt, stoppen de nieren niet met het aanmaken van urine. Uiteindelijk is er te weinig ruimte voor de urine en zullen de nieren verzadigt raken. Dit zal ertoe leiden dat urine weer wordt afgevoerd. In dat geval is er sprake van nierstuwing. Je nieren zullen hierdoor pijn gaan doen, wat kan resulteren in pijn in je onderrug.

Advies: houd je plas niet te vaak en/of te lang op. Daarmee voorkom je (chronische) nierproblemen en eventueel rugpijn.

Stress

Stress zorgt voor algemene spanning in je lichaam. Spanningen leiden tot de toename van de hoeveelheid zuren in het lichaam. De nieren moeten harder gaan werken en kunnen de toegenomen hoeveelheid zuren onvoldoende afvoeren. Hierdoor verzuurt het lichaam met als gevolg verkramping van de spieren. Dit zal zich vooral voordoen in de rug, omdat de nieren zich daar bevinden, en dit probleem kan langdurig aanhouden.

Advies: ontzuur je lichaam. Het drinken van brandnetelthee is een natuurlijke manier van ontzuring.

Te zout eten

Door de toegevoegde zouten ons eten kunnen we relatief teveel zout binnenkrijgen. Ook door het geregeld eten van ingeblikte en voorverpakte voeding, kun je teveel natrium (zout) binnen krijgen. Dit overvloed aan zout moet door de nieren worden verwerkt. De nieren moeten té hard werken en er ontstaat een instabiele verhouding van zout ten opzichte van vloeistof in ons lichaam. Dit kan tot verkramping van de nieren leiden, met als gevolg spierkrampen. Deze spierkrampen doen zich vooral voor in de onderste 3 wervels van de rug, de zenuwen raken bekneld en leiden tot pijn in de rug en benen.

Advies: voeg niet te veel en/of te vaak zout  aan je eten toe en eet geen of zo min mogelijk voorverpakte voedingsmiddelen, of voeding uit blik.

Hoe herken je problemen aan je nieren?

Signalen die wijzen op nierproblemen zijn, onder andere: zeer donkere urine, vermoeidheidsklachten, verminderde spierkracht, misselijkheid, overgeven, het vasthouden van vocht, uitdrogingsverschijnselen, een bleke huid en het gevoeliger zijn voor infecties.

Welke nierklachten zorgen vaak voor pijn in de onderrug

Nierklachten waarbij vaak sprake is van rugklachten en/of rugpijn zijn: nierschade, nierbloeding en nierstenen. Het is zeer belangrijk om er achter te komen of je rugpijn door nierproblemen wordt veroorzaakt of dat er een bijvoorbeeld een probleem met je bewegingsapparaat is. Neem daarom altijd contact op met een professional bij lage rugpijn.

Conclusie: neem rugpijn serieus

De oorzaak van jouw rugpijn kan veroorzaakt worden door problemen met je spieren en/of je bewegingsapparaat, maar dus ook door problemen met je nieren. Neem problemen met je rug altijd serieus. Boek een afspraak bij ons en laat ons jouw rugklachten onderzoeken, de oorzaak achterhalen, en laten we gezamenlijk kijken hoe wij ervoor zorgen dat jouw rug weer 100% functioneert.

Recommended
Lage rugpijn Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem dat…