Hoe overwin je jouw zittende levensstijl? Tips voor workaholics:

Heb jij last van nek- en rugpijn? Ik gok dat jij vaak en veel achter de computer zit voor je werk. Urenlang achter elkaar zitten heeft veel negatieve lichamelijke consequenties – ernstige fysieke klachten en chronische pijnklachten zijn slechts twee voorbeelden. Ik wil je graag helpen bij het vinden van manieren om jouw lichamelijke spanningen te verminderen. Ik wil je helpen om je weer goed te voelen en ervoor zorgen dat je weer lekker in je vel zit. Simpele activiteiten, zoals een wandeling of af en toe staand werken, kunnen al enorm helpen. Het beoefenen van yoga of en een bezoek aan de chiropractor zijn ook manieren om je lichaam te ontspannen.  Maar laten we eerst kijken hoe een zittende levensstijl jouw lichaam en gezondheid beïnvloedt.

Een zittende levensstijl

We zitten in de auto, in het openbaar vervoer, tijdens werk (zelfs wanneer je thuiswerkt), op de bank voor de tv …..de afgelopen decennia is er veel tijd gestoken in het gemakkelijker en comfortabeler maken van onze levens, maar helaas leidt dit pad ons verder weg van werkelijk geluk (en gezondheid!). Hoe langer en meer we zitten, hoe hoger de kans op serieuze gezondheidsproblemen.

Een onderzoek naar het algemeen zitgedrag (The Sedentary Behaviour Research Network-SBRN) definieert in dit artikel zitgedrag als ‘iedere activiteit waarbij er sprake is van zitten of liggen, activiteiten met een zeer laag energieverbruik’. Maar… waarom is chillen op de bank, of het relaxed achter je bureau zitten zo slecht voor jouw gezondheid?

Volgens een rapport, gepubliceerd door het Amerikaans Nationaal Centrum ter voorkoming van Chronische Ziekten en ter bevordering van Gezondheid, ‘leven personen die fysiek actief zijn over het algemeen langer en lopen zij minder risico op hartziektes, infarcten, diabetes type 2, depressie en enkele soorten kanker’.

Een stijve nek of lage rugpijn kunnen een teken zijn van iets ernstigs. Volgens hetzelfde artikel, dienen volwassen minimaal 5 uur per week fysiek actief te zijn. Spoiler: Tripjes van de bank naar de koelkast tellen helaas niet mee als fysieke activiteit.

Helaas is de sedentaire levensstijl een algemeen gezondheidsprobleem aan het worden. Een ander onderzoek geeft aan dat slechts de helft van de volwassenen voldoet aan de richtlijnen voor fysieke activiteit. De grote vraag is hoe wijzelf deel kunnen gaan uitmaken van de oplossing en we kunnen voorkomen dat we vast blijven zitten in oude (ongezonde) patronen?

Preventie

Ik weet dat we allemaal erg druk zijn en dat het lastig is om tijd te vinden voor fysieke activiteiten. Vijf uur per week klinkt als veel tijd, zeker wanneer je een volgepakte agenda hebt. Toch wil ik enkele eenvoudige en gezonde activiteiten introduceren. Deze activiteiten kun je snel tussendoor doen en langzaamaan als routine in je leven opnemen.

Deze (relatief) kleine tijdsinvesteringen reduceren de kansen op chronische en/of geestelijke gezondheidsproblemen. En laten we eerlijk zijn: wat hebben al jouw werkzaamheden en inspanningen voor zin als je niet gezond bent?

Hieronder beschrijf ik enkele acties die jou kunnen helpen bij verminderen van de tijd die je dagelijks zittend doorbrengt:

 

 1. Wandelen of fietsen in plaats van openbaar vervoer of auto te nemen.

Wanneer je te ver van je werk (of de plek waar je naar toe moet) woont, kun je bijvoorbeeld één of twee haltes eerder uitstappen, of je auto een stukje verderop parkeren.

 1. Ga in het openbaar vervoer staan in plaats van te gaan zitten

Dit kan vermoeiend zijn voor je onderrug, maar als je altijd maar gaat zitten blijf je vastzitten in de vicieuze cirkel van ‘zitten —> pijnklachten —> zitten’.

 1. Rek en strek ieder uur

Probeer er een gewoonte te maken van om iedere uur te rekken en strekken. Of doe ieder uur enkele oefeningen. Zet eventueel een reminder in je agenda om je lichaam in beweging te brengen.

 1. Wandel wanneer je praat (overlegt)

Wanneer je een langer telefoongesprek hebt gepland en je je computer niet per se nodig hebt tijdens het overleg, dan hoef je in feite niet achter je bureau te blijven zitten. Ga dan bijvoorbeeld naar buiten en overleg/praat terwijl je wandelt.

 1. Overweeg een staand bureau

Onder invloed van alle negatieve onderzoeksresultaten zijn vele kantoormeubelfabrikanten gestart met het produceren van bureaus die in hoogte verstelbaar zijn, en waar je achter kunt staan. Zorg dat je een bureau krijgt waar je achter kunt staan, en zorg ervoor dat je dagelijks een paar keer van positie verwisseld. Het is belangrijk om te benadrukken dat wanneer je staat, dat je niet op één van je heupen gaat ‘hangen’, of dat je je knieën ‘op slot zet’.

 1. Doe aan digitale detox

Probeer af en toe een hele dag zonder technologische apparaten door te brengen. Bijvoorbeeld, neem het besluit om op een zaterdag geen gebruik te maken TV, computer, laptop, tablet of smartphone. Dit simpele besluit zorgt dat je verbeelding/fantasie op gang komt, en je zult sneller in beweging komen, een wandeling in the park, sporten, tuinieren, je stad ontdekken…..wat dan ook….alles behalve je achter je apparatuur gaan zitten!

Chronische pijn

De wereld zou een gelukkigere plek zijn als het mogelijk zou zijn om pijn en lijden te voorkomen. Helaas is het soms te laat en heb je last van chronische lichamelijke pijn, ondanks dat je de bovengenoemde acties uitvoert.

Uit eigen ervaring weet ik dat er drie dingen zijn die je kunt doen wanneer de pijn niet weggaat of zelfs erger wordt.

 1. Ga zwemmen

Gaan sporten kan een zware uitdaging zijn wanneer je dagelijks fysieke pijn ervaart. Zwemmen wordt echter in de meeste gevallen van chronische pijn geadviseerd. Dit komt omdat water het menselijke lichaam ondersteunt zonder dat er druk op botten en gewrichten komt te staan. Zwemmen is een sport waarbij het skelet niet onder stress komt te staan en je kunt het daardoor zelfs bij ernstige pijnklachten beoefenen. Je zult er spierkracht door gaan opbouwen en na verloop van tijd wordt de opgelopen schade omgekeerd.

 1. Ga aan yoga doen

Yoga is zorgzaam voor  zowel lichaam als geest. Het helpt bij het ontspannen van zelfs de kleinste spieren. Verwacht geen snelle resultaten – het geheim van pijnverlichting is consistentie. Jaren van slechte lichaamshouding en een zittende levensstijl hebben tot je huidige ongemak geleid. Een paar yogalessen zijn dan ook niet genoeg om de schade ongedaan te krijgen, het gaat om een fundamentele verandering van levensstijl.

 1. Bezoek een specialist

Wees niet bang om een specialist, zoals bijvoorbeeld een chiropractor of fysiotherapeut, te bezoeken. Dit zou een belangrijk onderdeel van de uiteindelijke oplossing van jouw fysieke problemen kunnen zijn! Tegenwoordig zijn er zeer effectieve behandelingen die niet alleen van invloed zijn op jouw specifieke chronische pijn maar ook op je algemene gezondheid

Denk aan jezelf

Je weet zelf het beste wat goed voelt en welke levensstijl je prefereert. Maar vergeet niet dat je maar één lichaam hebt die jouw prachtige ziel draagt in jouw reis hier op aarde. Zorg er goed voor!

 

Door de nieren veroorzaakte pijn in de onderrug

Er zijn verschillende oorzaken die zorgen dat je last krijgt van rugpijn, en specifiek van pijn in de onderrug. Vaak denken we dat we misschien een verkeerde beweging hebben gemaakt, of dat we in een verkeerde houding hebben geslapen, of gewoon te veel hebben gesport. Maar ook problemen met onze organen, en dan met name onze nieren, kunnen zorgen voor pijn in het onderste deel van onze rug.

Rugpijn door problemen met één van de organen

Problemen met organen kunnen rugpijn en/of  buikpijn veroorzaken. Organen kunnen pijn doen of gaan irriteren, echter, over het algemeen, voelen we geen pijn  op de plaats waar het orgaan zich bevindt. Pijn aan organen manifesteert zich geregeld op een andere plek dan waar het orgaan zich bevindt. Het is soms lastig om te bepalen waar de pijn vandaan komt. Als je buikvlies en/of middenrif geïrriteerd is, zul je last krijgen van buik- en/of rugpijn.

Problemen met één van de organen


Bij pijn aan de lever is er vaak sprake van pijn in de rechterschouder en de monnikskap spier, en bij pijn in het midden van de rug en aan de linkerschouder kan er sprake zijn van problemen met de longen. Pijn aan de nieren zorgt over het algemeen voor pijn in de onderrug. De nieren liggen achter in ons lichaam. Ze liggen ingekapseld in de spieren en vlakbij de ruggengraat. Dat er pijn in de onderrug ontstaat vanwege nierpijn is dan ook niet vreemd.

 

De belangrijkste functies van je nieren zijn:

 

– Het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed

– De aanmaak van hormonen
– Het reguleren van de vocht- en zoutbalans

– Ze maken deel uit van de stofwisseling van ons skelet (de botten)

De nieren zijn de belangrijkste filters van ons lichaam; zij zuiveren ons bloed. Overtallig vocht en afvalstoffen worden uit het bloed gezuiverd en afgevoerd. Verder zorgen de nieren ervoor dat vloeistoffen worden gerecycled en dat we niet uitdrogen. Het is van essentieel belang dat de nieren goed functioneren. Als de nieren niet goed (meer) functioneren, wordt het bloed niet goed gezuiverd en je krijgt last van je nieren (nierpijn).

Er zijn verschillende redenen waarom de nieren pijn doen, en eventueel pijn in de onderrug veroorzaken.

 

Oorzaken van problemen in de nieren en pijn in de onderrug

Te lang je plas ophouden
De nieren maken urine aan en deze wordt opgeslagen in de blaas. Wanneer jij je plas (te lang) ophoudt, stoppen de nieren niet met het aanmaken van urine. Uiteindelijk is er te weinig ruimte voor de urine en zullen de nieren verzadigt raken. Dit zal ertoe leiden dat urine weer wordt afgevoerd. In dat geval is er sprake van nierstuwing. Je nieren zullen hierdoor pijn gaan doen, wat kan resulteren in pijn in je onderrug.

Advies: houd je plas niet te vaak en/of te lang op. Daarmee voorkom je (chronische) nierproblemen en eventueel rugpijn.

Stress
Stress zorgt voor algemene spanning in je lichaam. Spanningen leiden tot de toename van de hoeveelheid zuren in het lichaam. De nieren moeten harder gaan werken en kunnen de toegenomen hoeveelheid zuren onvoldoende afvoeren. Hierdoor verzuurt het lichaam met als gevolg verkramping van de spieren. Dit zal zich vooral voordoen in de rug, omdat de nieren zich daar bevinden, en dit probleem kan langdurig aanhouden.

Advies: ontzuur je lichaam. Het drinken van brandnetelthee is een natuurlijke manier van ontzuring.

Te zout eten
Door de toegevoegde zouten ons eten kunnen we relatief teveel zout binnenkrijgen. Ook door het geregeld eten van ingeblikte en voorverpakte voeding, kun je teveel natrium (zout) binnen krijgen. Dit overvloed aan zout moet door de nieren worden verwerkt. De nieren moeten té hard werken en er ontstaat een instabiele verhouding van zout ten opzichte van vloeistof in ons lichaam. Dit kan tot verkramping van de nieren leiden, met als gevolg spierkrampen. Deze spierkrampen doen zich vooral voor in de onderste 3 wervels van de rug, de zenuwen raken bekneld en leiden tot pijn in de rug en benen.

Advies: voeg niet te veel en/of te vaak zout  aan je eten toe en eet geen of zo min mogelijk voorverpakte voedingsmiddelen, of voeding uit blik.

Hoe herken je problemen aan je nieren?

Signalen die wijzen op nierproblemen zijn, onder andere: zeer donkere urine, vermoeidheidsklachten, verminderde spierkracht, misselijkheid, overgeven, het vasthouden van vocht, uitdrogingsverschijnselen, een bleke huid en het gevoeliger zijn voor infecties.

 


Welke nierklachten zorgen vaak voor pijn in de onderrug

Nierklachten waarbij vaak sprake is van rugklachten en/of rugpijn zijn: nierschade, nierbloeding en nierstenen. Het is zeer belangrijk om er achter te komen of je rugpijn door nierproblemen wordt veroorzaakt of dat er een bijvoorbeeld een probleem met je bewegingsapparaat is. Neem daarom altijd contact op met een professional bij lage rugpijn.

Conclusie: neem rugpijn serieus

 

De oorzaak van jouw rugpijn kan veroorzaakt worden door problemen met je spieren en/of je bewegingsapparaat, maar dus ook door problemen met je nieren. Neem problemen met je rug altijd serieus. Boek een afspraak bij ons en laat ons jouw rugklachten onderzoeken, de oorzaak achterhalen, en laten we gezamenlijk kijken hoe wij ervoor zorgen dat jouw rug weer 100% functioneert.

Beste Lage Rugpijn Oefeningen Voor het Verlichten van Pijn

Lage rugpijn

Lage rugpijn is een veel voorkomend probleem dat veel mensen treft tijdens hun alledaagse activiteiten. Dit kan komen door de hele dag te zitten, zoals bijvoorbeeld aan een bureau op werk. Ook komt het vaak voor dat mensen last van hun rug krijgen door het uitoefenen van diverse activiteiten zoals sporten of zware dingen tillen. Lumbale pijn komt voor bij alle leeftijden, het maakt niet uit of je in de twintig bent of in de zestig. Het komt in de meeste gevallen door het aanhouden van een verkeerde positie van de rug of door het herhalen van foute bewegingen. Het varieert van lichte tot zeer zware pijn. Het is natuurlijk erg vervelend, hoe licht de pijn ook is.

Hier zullen we het hebben over lage rug en been oefeningen voor thuis die je zullen helpen om op een snelle manier van deze klachten af te komen. De juiste oefeningen voor lage rugpijn en spit zullen je klachten binnen een paar dagen laten afnemen zodat je weer  aan het werk kan en van je dagelijkse activiteiten kunt genieten.

Er zijn veel soorten rugpijn zoals bijvoorbeeld: stekende rugpijn, spit, pijn die verbonden is met de benen, pijn in de onderrug, een pijn die tevoorschijn komt als je opstaat, ligt of zit over langere periodes, en pijn als je snel probeert te lopen. Deze pijnen worden vaak veroorzaakt door een foute beweging of overbelasting van de rug. Door bepaalde bewegingen te maken, zoals voorover buigen om iets op te pakken, kan er abrupte rugpijn ontstaan (meestal ergens in de ruggenwervel).

Bij het tillen van zware voorwerpen of verkeerd zitten, belast je naast je ruggenwervels ook de spieren in en rondom je rug. Dit kan dan weer tot andere klachten leiden.

Vrouwen die vaak hoge hakken dragen krijgen ook regelmatig te maken met lage rugpijn en mogelijke uitstraling naar de benen. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot ernstige rugklachten.

Hieronder zullen we een aantal van de meest effectieve lage rugpijn oefeningen opnoemen welke je kunnen helpen bij het verlichten en uiteindelijk verlossen van je klachten

Ademhalingsoefening

De juiste ademhaling kan erg efficiënt zijn. Probeer in deze oefening je ademhaling heel diep en langzaam te houden. Ontspan je gehele lichaam volledig. Ga zolang door totdat de pijn in je onderrug langzaam minder wordt.

Strek je rug en leun naar voren

Vanuit je stoel, strek je rug uit en vouw je bovenlichaam naar voren. Probeer op geen enkele manier de rest van het lichaam aan te spannen, adem diep in en uit gedurende 30 seconden en keer dan terug naar je normale rechte positie.

Strek de schouders

Een zeer eenvoudige en praktische oefening is om je schouders van voren naar achteren te strekken en de rug naar voren. Houdt deze houding 5 minuten vast, laat het daarna los en rust. Je kunt het twee keer per dag doen, je zult zien dat de vervelende pijn zich al snel verlicht

Draai je heupen

Het gebied rond de heupen neemt ook veel spanning op. Staand of zittend draai je je heupen van links naar rechts, leg je je handen op je heupen en strek je onderrug. Doe deze oefening gedurende een kwartier.

Bekkenkanteling

In je stoel, zet je voeten vlak op de grond, handen op je bureau of tafel en strek je rug zo recht mogelijk. Duw nu je bekken naar links en vervolgens naar rechts met behulp van een draaistoel.

Dit zijn de beste oefeningen om vanuit je werkplek of kantoor gemakkelijk  uit te voeren en waarmee je effectieve resultaten kunt behalen zonder je dagelijkse opdrachten te verwaarlozen. Hiernaast zullen we het ook nog hebben over de meest effectieve lage rugpijn oefeningen en been oefeningen die je thuis kunt doen.

Vergeet niet dat het niet wordt aanbevolen om fysieke oefeningen uit te voeren waarbij je gewrichten worden belast als de pijn erg acuut of intens is. In ergere gevallen is het een beter idee om professionele hulp te zoeken.

Opheffen van benen en armen

Ga op je hurken zitten en til de linkerarm op tot een horizontale lijn, houd vijf seconden vast en keer terug naar de beginpositie. Breng het linkerbeen omhoog, houd vijf seconden vast en keer terug naar de beginpositie. Herhaal dit ook aan de rechter kant.

Volledig strekken van de rug

Plaats je handen stevig tegen de muur en vorm een vierkant met je lichaam, houd deze positie 30 seconden vast, sta dan op en strek je armen op en neer.

Strekken van de onderrug

 Lig op je rug  op de grond en buig tegelijkertijd de heupen en knieën van beide benen. Breng vervolgens de bovenkant van je benen naar de borst, houd deze positie tussen de 15 en 30 seconden vast en keer terug naar de beginpositie.

Op je knieën

 Leg je handen op de vloer gezamenlijk met de onderbenen, duw je onderrug en buik naar de grond, hef je hoofd en schouders op en voer daarna de tegenovergestelde actie uit.

Zittend op een stoel of krukje

Probeer je schouders terug te brengen met je rug recht, leun met je bovenlichaam naar achteren en ga terug naar de normale positie. Herhaal deze oefening 8 keer.

Deze oefeningen zijn zeer eenvoudig uit te voeren waar je ook bent, thuis of op werk. Je zult zien dat je, nadat je ze regelmatig hebt uitgevoerd, een snelle verlichting van de pijn zult voelen.

Opzoek naar meer informatie? Neem contact met ons op via https://www.embodyhealth.nl/contact-us/.

Wil je direct een afspraak maken? Ga dan naar https://www.embodyhealth.nl/afspraak-maken

Wat we wel sterk aanbevelen is dat als na een periode van maximaal zes maanden de pijn verergert of niet wordt verlicht via deze praktische en effectieve tips, je beter naar een arts kunt voor een professionele diagnose. Kijk voor meer informatie en tips op https://www.healthline.com/.

Chiropractor of Osteopaat: Alles Wat U Moet Weten

 Verschillen Osteopathie en Chiropractie

Osteopathie en Chiropractie: Wat Zijn de Verschillen? 

 

Deze vraag wordt vaak gesteld door mensen die op zoek zijn naar een therapeut die hen, bijvoorbeeld, van rug- of nekklachten af kan helpen. Zowel een chiropractor als een osteopaat kunnen deze klachten behandelen, maar zullen dat vanuit verschillende theoretische modellen en principes doen. Om deze verschillen uit te leggen zullen we eerst naar de overeenkomsten tussen beide therapieën kijken. 

 

Wat Zijn Osteopathie en Chiropractie en Hoe Lijken Ze op Elkaar? 

 

Osteopathie en chiropractie zijn manuele geneeswijzen die zich, over het algemeen, focussen op pijnklachten en problemen van het bewegingsapparaat. Denk hierbij aan klachten 

aan spieren, gewrichten en het bindweefsel. Zowel de chiropractor als de osteopaat zullen als eerste aan de hand van onderzoek een diagnose stellen. Op grond van dit onderzoek zullen zij een behandeling toepassen, en indien nodig de patiënt doorverwijzen naar de huisarts. Beiden gaan uit van een brede, holistische aanpak waarbij zij de oorzaak van de klacht(en) trachten te vinden en behandelen. Dit betekent, dat bij bijvoorbeeld nekklachten, voor de reductie van de klachten niet alleen de nek zal worden behandeld en gemasseerd, maar dat de therapeut ook zal proberen te achterhalen wat de oorzaak van de klachten is, en deze klachten ook zal proberen aan te pakken. Het verschil van beide geneeswijzen zit hem in de wijze waarop de oorzaak wordt gezocht, de focus van de behandeling en de behandelingswijze. 

 

Wat is Chiropractie? 

De chiropractor specialiseert zich in de beweeglijkheid van de wervelkolom, de aangrenzende gewrichtsstructuren en de daarmee samenhangende klachten van het bewegingsapparaat. Daarbij zal hij ook kijken naar het zenuwstelsel (hersenen, ruggenmerg en perifere zenuwen), en met name naar de ruggengraat en de aangrenzende spieren en gewrichten, als mogelijke oorzaak(en) van de problemen. In de chiropractie staat de wervelkolom centraal. Verstoringen van de beweeglijkheid van de wervelkolom worden gezien als de oorzaak van vele klachten. De chiropractor besteedt daarom een groot deel van zijn opleiding aan het diagnosticeren en behandelen van wervelkolom gerelateerde problemen. 

 

Om de beweeglijkheid en de correcte stand van de wervelkolom te herstellen zal de chiropractor in veel gevallen handmatige manipulatie gebruiken, wat in de volksmond als ‘kraken’ bekend staat. Dit is de bekendste therapie, maar is echter slechts één van de velebehandelmethoden. De meest geschikte methode zal aan de hand van het intakegesprek en de orthopedische, neurologische en chiropractische onderzoeken worden bepaald. De chiropractor kan röntgenfoto's laten maken en zal deze analyseren, en indien hij het nodig acht zal hij de patiënt doorverwijzen naar de huisarts. 

 

Vaak wordt het werk van de chiropractor verward met dat van een manueel therapeut. Hoewel beiden gebruik maken van handmatige manipulatie, heeft een manueel therapeut de opleiding HBO fysiotherapie gevolgd en de chiropractor een zesjarige universitaire opleiding. Een ander groot verschil tussen een manueel therapeut en de chiropractor is dat de eerste zich vooral op de spieren en gewrichten rond het aangedane gebied focust, en de tweede het hele lichaam in beschouwing neemt. 

 

Wat is Osteopathie? 

Osteopathie is een alternatieve geneeskundige behandelmethode waarbij als mogelijke oorzaak van (pijn)klachten naar de bredere levenswijze van de patiënt wordt gekeken, en het lichaam als een geheel in beschouwing wordt genomen. De ruggenwervel heeft ook hier een centrale plaats, maar de osteopaat zal ook de organen, de schedel, spieren en bloedvaten bij de behandeling betrekken. De oorzaak van rugklachten kunnen volgens de osteopathie in een heel ander gedeelte van het lichaam liggen, zoals bijvoorbeeld in de darmen. Daarom richt de osteopaat zijn aandacht op zowel het bewegingsapparaat, het orgaansysteem (alle inwendige organen) en het craniosacrale systeem (de schedelbotten, het ruggenmergvlies, de hersenvochtcirculatie en de wervelkolom). 

 

De osteopaat stelt een diagnose aan de hand van een uitgebreid gesprek over de klachten, en een onderzoek van de beweeglijkheid van de rug en het algemene bewegingsapparaat. Hiernaast zal de osteopaat met de handen voelen waar zich in het lichaam spanningen bevinden. De handen worden ook gebruikt als behandelwijze. Door middel van corrigerende handgrepen worden verschillende delen van het lichaam behandeld, dus niet alleen de plek waar de klacht ligt. 

 

 

Wat Zijn de Verschillen Tussen Chiropractie en Osteopathie? 

Zoals we hebben gezien hebben beide geneeswijzen overeenkomsten en worden vaak soortgelijke klachten behandelt. Het grootste verschil tussen beiden is dat de chiropractor zich vooral richt op pijnklachten aan het bewegingsapparaat welke hun oorzaak hebben in de verminderde beweeglijkheid van de wervelkolom. Verstoringen in de wervelkolom, en de gevolgen ervan voor het zenuwstelsel, spieren en gewrichten, staan centraal in chiropractische behandelingen, en zijn dan ook de specialiteit van de chiropractor. De chiropractor onderscheidt zich van een osteopaat, omdat hij zijn specialistische kennis integreert met de analyse van röntgenfoto's, MRI’s en andere algemene diagnostische vaardigheden. 

 

De osteopaat richt zich, als het gaat om de diagnose en behandeling, daarentegen meer op het lichaam en de levenswijze van de patiënt in het algemeen. Hij zal bijvoorbeeld ook kijken naar de invloed van ademhaling en het voedingspatroon van de patiënt, maar ook op mogelijke verstoringen in het weefselmateriaal, de spieren en organen. Bij het stellen van de diagnose maakt hij gebruik van de informatie over de levenswijze van de patiënt, en niet vanbijvoorbeeld MRI- of röntgenfoto's. En bij de behandeling maakt de osteopaat vooral gebruik van handgrepen. 

 

Wat doet een osteopaat bij rugklachten anders dan een chiropractor? 

Een chiropractor zal door middel van algemene diagnostische vaardigheden, en aan de hand van het intakegesprek en bepaalde lichamelijke onderzoeken, de oorzaak van de rugklachten proberen te achterhalen. Hierna zal er voor een behandelmethode worden gekozen en de chiropractor zal zich, indien nodig, richten op het verbeteren van de beweeglijkheid van de wervelkolom en aangrenzende gewrichtsstructuren. 

 

De osteopaat zal via een gesprek de levenswijze van de patiënt onder de loep nemen en zal vervolgens via handgrepen proberen te achterhalen waar de oorzaak van de klachten liggen. Het bewegingsapparaat, het orgaansysteem en het craniosacrale systeem staan hierbij centraal en de osteopaat zal de balans daarvan proberen te herstellen. Dit kan bijvoorbeeld door de structuren met een verminderde mobiliteit of weefselkwaliteit, via mobilisatie, stretchoefeningen en handgrepen, beter te laten doorbloeden, te herstellen en beter laten functioneren.

British Chiropractic Association Study Reveals Surprising Pain Trend

It’s widely accepted that men are the more stubborn of the genders. Movies, TV, books, and even jokes shared around the office all portray men as the sex more likely to button their lips when in pain – whether physical or emotional. A new study released by the British Chiropractic Association punches a major hole in this ‘common knowledge.’

The BCA study included over 2,066 adults 16 and older. The results indicate that women experience significant back and neck pain as much as 6-years earlier in life than man. Furthermore, women are more likely to accept that the pain is part and parcel to daily life rather than seeking treatment to resolve it.  

According to the BCA study, woman use over the counter medicines more readily than exploring long-term treatments such as seeking help from a physician or a chiropractor.

Some of the reasons that women experience pain more intensely and earlier than men comes down to some very simple differences in lifestyle. The BCA cites that 32% of women claimed that they experience significant spikes in pain while carrying their purse or handbag. To minimize this effect, doctors recommend switching to a backpack or cross-body style of bag to reduce the strain on one side of your back and neck. If you don’t want to make the style sacrifice, try reducing the amount of goodies you carry with you in your bag.

Doctors also recommend that women be mindful of movement. Half of the participants in the BCA study cited that they feel more pain when in a still position for extended periods of time. To reduce pain associated with sedentary activities, chiropractic professionals recommend getting up and moving every 30-60 minutes.

For even better prevention, include a stretching routine to your daily schedule. Stretching is an easy and effective way to strengthen your joints and build healthy muscle. You also will help increase your flexibility and range of motion, which will help make daily tasks easier. You will also have better nerve conduction, posture, and blood circulation. All of these factors contribute to a healthier spinal system and decreased pain throughout the body.

So, if you are experiencing back and neck pain remember that you don’t have to live with the pain. Simple lifestyle fixes and a visit with a licensed chiropractor can erase your pain and have you feeling great. For more information about chiropractic can ease your pain symptoms, learn more here and contact us at one of our three locations in Amsterdam and Alphen aan de Rijn. 

Chiropractic Care May Alter DNA’s Aging Resulting in Longer Life

Chiropractic care has long been shown to help increase the quality of life of patients by reducing pain, improving posture, and helping organs function efficiently. New research has shown that consistent chiropractic care does more than align the spine to treat and prevent maladies, but it may, in fact, prevent the aging process of DNA – resulting in a longer life. .

 The research focuses on the impact of regular chiropractic care at the genetic level. Specifically, how your chiropractor is making your DNA stronger by increasing the length of the telomeres of your DNA.

What is a Telomere?

You may already know that your DNA is the sequence of proteins that are the blueprint for your entire body. The strands of DNA form chromosomes that are responsible for the production and health of your cells. At the end of each chromosome is a tiny shield that has a single purpose of protecting the chromosome strands.

By protecting the chromosome, the telomere prevents damage, fraying, and adhesion between chromosomes. The protection makes sure that your body’s genetic information isn’t damaged or lost. However,” each time a cell divides, the telomeres get shorter…This shortening process is associated with aging, cancer, and a higher risk of death.”

The telomeres take the brunt of the impact when a cell divide, an essential process in maintaining a healthy body, preventing the loss of genetic information. Without the telomere, your chromosomes would depreciate sooner, and your body would age and deteriorate at a much faster pace.

The Role of Chiropractic in Telomere Length

Chiropractic care treats and repairs abnormal position and movement of the spine and spinal vertebra that can develop and lead to nerve interference called vertebral subluxations. The subluxations reduce nervous system function and blood flow through the spine and inhibit the correct performance of the all bodily functions, including how chromosomes divide.

As the nerve conduction is poor it increases the impact that the telomere has to sustain with every cell division. By improving the cell conduction, it allows the body to function properly. When working properly, the chromosomes can divide efficiently and maintain the length of the telomere shield.

Recent Study Results

While the theory is exciting, it needs more study. A recent study performed with a female chiropractic patient gave hope that chiropractic will help slow the aging process and help your body fight diseases at the genetic level.

In the study, the patient received treatment over the course of 5-months for neck and back pain. While the treatment focused on improving her spinal alignment and reducing pain, the blood tests showed a much more promising result. The test demonstrated “significant improvement in patient telomere length”. The scientists that conducted the research concluded that spinal correction through consistent chiropractic care patients could have lengthened telomeres.

More to Come

After the promising results of this first test, Dr. Curtis Fedorchuk will continue to conduct clinical research on the correlation between chiropractic care and telomere length. The results could indicate a treatment that will mean longer and happier lives for chiropractic patients.  If you are experiencing acute pain or interested in living a healthier (and potentially longer) life, get in touch with us for more information!

Optimize your Diet with Pain Fighting Foods

Suffering from chronic pain is no joke. If you live in constant pain, you know that it drains the vitality from life. Even the simplest tasks seem impossible. But did you know that you can use your diet to fight back?

By adding certain foods to your diet, you can break free from the endless regiment of pills and bolster your exercise regime. Below are 5 pain fighting foods that are easy to add to your diet. Each of these foods helps fight pain by reducing toxins and inflammation that is the cause of a lot of your body’s pain.

Cherries

Tart cherries are the order of the day for your new diet. This common fruit has loads of an antioxidant called anthocyanin. This antioxidant is a naturally occurring compound that has similar effects in the body as aspirin and other common painkillers.

The power of the tart cherries works by blocking inflammation and inhibiting pain enzymes. One sourcestates that you need to eat 45 cherries a day to get the benefit, but according to WebMD, two 12-ounce glasses of natural tart cherry juice per day will help you experience less pain.

Ginger

Ginger is one of those foods that you hear recommended by everyone from doctors to the sweet old lady who lives next door. For hundreds of years, ginger has been a go-to in both Western and Eastern medicine to help treat stomach maladies like nausea and vomiting.

The anti-inflammatory properties of ginger make it a great addition to your diet that has been shown to have similar results as OTC drugs like ibuprofen. Adding ¼ teaspoon to a smoothie or juice a day can help prevent inflammation commonly associated with chronic pain. 

Salmon

If you want to mix things up and add more than just fruits and veggies to your new anti-pain diet,  try a bit of salmon. Salmon and other similar fish are one of the best sources of naturally occurring omega-3’s. Omega 3’s receive frequent praise for their ability to improve blood flow and reduce inflammation in nerves and blood vessels.

You don’t need to have a salmon based diet, a few 3-ounce servings every week will help you get enough of those natural omega-3 fatty acids to help lower your pain.

Turmeric

Turmeric is a spice that is easy to find and is used in a variety of ways. A single teaspoon mixed into a smoothie, salad dressing, or even in soup will add a kick of flavor while helping your body naturally fight inflammation. According to cooks and medical specialists alike, turmeric mixes well with ginger when making curry for a double dose of pain fighting power.

Turmeric has a compound called curcumin that repeatedly shows its effectiveness in reducing pain and inflammation in laboratory tests. Patients with arthritis have reported that use turmeric experience less pain and more mobility.

Chili Peppers

Many folks’ favorite pain-killing (and pain inducing for those without a spice tolerance)  food are chili peppers. The spicy peppers that help clear your sinuses and add a kick to your favorite meals contain the compound capsaicin. Capsaicin is a common ingredient in pain-relieving cremes and studies show that eating peppers will allow your body to fight off building inflammation.

The hotter the pepper, the higher the levels of capsaicin. Don’t set your mouth on fire with peppers that are hotter than you can handle, though. An alternative is adding chili powder to your favorite foods, salsa, or dressings.

For more information about how diet and chiropractic can ease your pain symptoms, learn more here and contact us at one of our three locations in Amsterdam and Alphen aan de Rijn. 

Een simpel dieet met voedingsmiddelen die pijn bestrijden

 

Het leven met chronische pijn is geen lolletje. Je heb constant pijn. Je weet dat het energie slurpt en dat je gewoon minder vitaal bent. Zelfs de meest simpele dagelijkse taken lijken soms onmogelijk, maar wist je dat er een dieet bestaat waarmee je je pijn kunt bestrijden?

Door de simpele toevoeging van bepaalde voedingsmiddelen aan je dieet, zul je minder afhankelijk worden van het eindeloze gebruik van pillen. Hieronder vindt je 5 voedingsmiddelen die je  eenvoudigweg aan je dieet kunt toevoegen. Elk voedingsmiddel helpt bij de vermindering van de pijn. Ze zorgen voor vermindering van toxische stoffen en ontstekingen in je lichaam. Ontstekingen zijn vaak de oorzaak van de pijn in je lichaam.

 

(Zure) Kersen


Zure kersen zijn in feite een heel normale soort fruit, maar ze bevatten echter een grote hoeveelheid anti-oxidanten,  zogenaamde anthocyanen. Deze anti-oxidanten bevinden zich van nature in zure kersen, en ze hebben een soortgelijk effect op het lichaam als aspirine en andere pijnstillers.

 

De kracht van zure kersen zit hem in het feit dat ze ontstekingen remmen. Daarnaast bevatten ze ook nog pijn-enzymen. Uit één onderzoek komt naar voren dat je minimaal 45 zure kersen per dag zou moeten eten om de voordelen ervan te ondervinden, maar volgens WebMD, zijn 2 grote glazen (12 OZ) natuurlijk zure kersensap per dag voldoende zijn om de pijn te verminderen.

 

Gember


Gember is één van die voedingsmiddelen die door iedereen wordt geadviseerd om te gebruiken. Van dokter tot de oude buurvrouw, al eeuwenlang, in zowel het Oosten als het Westen is gember hét middel dat helpt bij buik- en maagproblemen, zoals overgeven en misselijkheid.

De ontstekingsremmende eigenschappen van gember maken het een geweldige aanvulling op jouw dieet, aangezien gember gelijksoortige resultaten heeft als OTC medicijnen, zoals Ibuprofen. De toevoeging van een ¼ theelepel  gember aan je smoothie of sap per dag, zal het voorkomen van ontstekingen stimuleren. Ontstekingen worden over het algemeen gerelateerd met chronische pijn

 

Zalm


Als je van afwisseling houdt, zou je meer dan alleen groente en fruit aan jouw nieuw anti-pijn dieet kunnen toevoegen. Je zou zalm kunnen proberen. Zalm en andere soortgelijke (vette) vis zijn één van de beste bronnen van, de van nature aanwezige, Omega-3 vetten. Omega-3 (essentiële)  vetten worden vaak geprezen vanwege de eigenschap dat zij de bloeddoorstroming bevorderen, en ontstekingen in de zenuwen en aders worden er door verminderd.

Je hoeft niet constant zalm te eten, een paar keer per week 120 gram zalm eten is voldoende om de noodzakelijke hoeveelheid natuurlijke Omega-3 vetzuren binnen te krijgen en pijn te verminderen.

 

Kurkuma (geelwortel)

Kurkuma is een gemakkelijk kruid dat op vele manieren gebruikt kan worden zoals het toevoegen van een theelepel kurkuma aan je smoothie, de dressing of bijvoorbeeld je soep. Het zorgt voor extra smaak en het helpt je lichaam op natuurlijke wijze ontstekingen te bestrijden. Volgens een bron, die ik in mijn research vond, is kurkuma met gember een geweldige mix voor de bereiding van curry's.

Kurkuma bevat de stof curcumine. Uit laboratoriumonderzoeken blijkt, telkens weer, dat curcumine een effectieve invloed heeft op het verminderen van pijn en ontstekingen. Patiënten met artritis geven aan dat zij door het gebruik van kurkuma minder pijn en meer mobiliteit ervaren.

Chilipeper

Chilipepers zijn mijn favoriete voedingsmiddel voor pijnbestrijding. Pittige pepers helpen bij het vrijhouden van je sinussen en ze geven een kick aan je maaltijden. Chilipepers bevatten capsaïcine Capsaïcine is een veel gebruikt ingrediënt in pijnbestrijdingscrèmes, en studies tonen aan dat het eten van chilipepers je lichaam helpt bij het voorkomen van het ontstaan van ontstekingen.

Hoe heter de chilipeper, hoe hoger het capsaïcine niveau. Zet jezelf echter niet in vuur en vlam met chili die heter is dan dat je lief is. Een mooi alternatief is de toevoeging van chilipoeder aan je favoriete maaltijden, of aan je salsa of dressings.

Betere Prestaties- Behandeling van Rugpijn voor Atleten

Behandeling van Rugpijn voor Atleten

Pijn is geen lolletje voor een atleet.  Het zorgt niet alleen voor verminderde prestaties, het kan er zelfs voor zorgen dat je überhaupt niet meer buitenkomt en geen plezier meer beleeft aan de sport waar je zo van houdt. We zijn al lange tijd voorstander van de holistische aanpak inzake gezondheid, en hebben al eerder geschreven over de voordelen van chiropractische zorg. Het is niet alleen de meest kostenbesparende en doeltreffende methode van herstel van blessures, het verbetert ook je algemeen atletisch vermogen. We willen de ins en outs van een bepaalde studie onder je aandacht brengen, en dan in het bijzonder de behandelingsmogelijkheden van lage rugpijn (spit) van atleten.

In deze specifieke studie was men op zoek naar de meest effectieve behandelingsmogelijkheid voor atleten die last hebben van rugpijn. De onderzoekers hebben de resultaten van de onderstaande algemene behandelingen onderzocht (klik voor een lange lijst):

 • De toepassing van warmte/koude
 • Ultrasound- en laserbehandelingen
 • Elektrische zenuwstimulatie
 • Rug/lumbale ondersteuning
 • Acupunctuur
 • Massage
 • Oefentherapie
 • Fysieke therapie
 • Steroïde en non-steroïde ontstekingsremmende medicijnen
 • Spierverslappers
 • Opioïden
 • Antidepressiva
 • Injectietherapie
 • Chiropraxie

De resultaten waren niet verrassend (voor ons zeker niet!). Chiropractische correcties van de ruggengraat toonden het meest significante voordeel en hadden het minste risico op bijwerkingen. Andere goede behandelmethoden op het gebied van doelmatigheid waren de toepassing van externe warmte, skelet spierverslappers, en non-steroïde ontstekingsremmende medicijnen.

We zeggen het al lange tijd, de risico’s bij niet-invasieve chiropractische zorg zijn laag, en de voordelen zijn hoog. Ben je een atleet die last heeft van rugpijn en een blessure wilt voorkomen, of wil je gewoon je prestaties verhogen? Neem dan contact op met een chiropractor in de buurt en voel je optimale zelf!

Compete Better- Back Pain Treatment for Athletes

Athletes and Back Pain Chiropractic

Back Pain Treatment for Athletes

Pain is no joke for an athlete. Not only can it hinder your performance, it can altogether prevent you from getting out there and enjoying the sports you love. We’ve long been a proponent of a holistic approach to health and have written before about the benefits of chiropractic care as not only the most cost and time-effective method of healing injuries, but an important approach to preventing injury and improving your athleticism overall. We’d like to highlight the ins and outs of one study in particular concerning treatment options for lower back pain (lumbago) for athletes in particular.

This particular study sought to determine the most effective treatment option for athletes suffering from back pain. The researchers assessed the results of the following common treatments (strap in for a long list):

 • Application of Heat/Cold
 • Ultrasound and Laser Treatments
 • Electrical Nerve Stimulation
 • Back Braces/Lumbar Support
 • Acupuncture
 • Massage
 • Exercise Therapy
 • Physical Therapy
 • Steroid and non-steroid anti-inflammatory Medications
 • Muscle Relaxants
 • Opioids
 • Anti-depressants
 • Injection therapy
 • Chiropractic

The results were unsurprising (to us at least!). Chiropractic spinal adjustments showed the most significant benefit and had the lowest risk of side effects. Runners up in the efficacy department was the application of external heat, skeletal muscle relaxants, and non-steroid anti-inflammatory medication.

We’ve long said it. The risks are low, and the benefits are high for non-invasive chiropractic care. If you’re an athlete that’s suffering from back pain, wants to prevent injury, or simply wants to maximize your performance, get in touch with a local chiropractor and feel be the best you!