Een hernia komt voor wanneer het gelei-achtige centrum van de tussenwervelschijven uit de buitenlaag van de schijf steekt, erdoor lekt of op één of andere manier vervormd is. Dit kan voorkomen in de nek, de zogenaamde cervicale discushernia, of in de onderrug; een wat vaker voorkomende hernia, die symptomen zoals pijn in de onderrug (lumbago) en ischias veroorzaakt.


Waarom een hernia?

Het menselijk lichaam is, ondanks dat het complex en robuust is, niet immuun tegen de slijtage van het dagelijks leven, het moderne voedingspatroon, het ouder worden en een willekeurige mix van de genen van onze ouders. Deze factoren leiden mogelijk tot een heleboel pijnlijke letsels die veroorzaakt worden door ongewone aanpassingen aan de gelei-achtige tussenwervelschijven, die onze ruggengraat ondersteunen en zorgen voor flexibiliteit. Ook wel hernia genoemd, waarvan het resultaat langdurig en pijnlijk kan zijn.

Hernia: Oorzaken en Symptomen

Er zijn enkele factoren die tot een hernia kunnen leiden en het is een feit dat de meeste mensen niet kunnen zeggen wat de exacte oorzaak van hun hernia is. Het is niet ongewoon dat een gewone hoestbui er de uiteindelijke oorzaak van kan zijn dat een onderliggende hernia plots heel wat pijnlijker en serieuzer wordt. Enkele vaak voorkomende factoren die kunnen leiden tot een hernia zijn:

  • Leeftijd – Geleidelijk ouder worden is in veel gevallen een factor voor hernia. Wanneer u ouder wordt, bevatten de rugschijven minder waterinhoud, wat ervoor zorgt dat er makkelijker breuken en scheuren opduiken tijdens lichaamsbeweging. Dit staat medisch bekend als Degeneratieve Hernia.
  • Gewicht en Levensstijl – Overgewicht zorgt voor bijkomend gewicht op de schijven, vooral in de onderrug.
  • Genetica – Helaas zijn sommige mensen genetisch voorbestemd om een letsel aan hun rug te krijgen. Een goed dieet en lichaamsbeweging zijn preventieve technieken om dit te voorkomen.
  • Beroep en Sporten – Beroepen en sporten die erg fysiek zijn, vormen een bijkomend risico. Dit houdt alles in dat optillen, draaien, duwen of buigen omvat.

Hernia’s irriteren nabijgelegen zenuwen en veroorzaken pijn, zwakte of gevoelloosheid in de rug en de benen. Het is ook niet ongewoon dat een hernia opduikt in röntgenscans of andere beeldtechnieken zonder dat de patiënt hier symptomen van ondervindt.

Chiropractische herniabehandeling

Chiropractors zijn hoogopgeleide medische professionals die zich toeleggen op de behandeling van hernia’s. Zij zijn opgeleid om subluxaties aan de rug te identificeren en te behandelen. Chiropractische aanpassingen kunnen uitgevoerd worden door middel van hoge impact (doch zacht en natuurlijk) aanpassing aan de wervels met als doel herniapijn te verlichten. Enkele andere gespecialiseerde technieken die gebruikt kunnen worden, zijn:

  • Flexie afleiding techniek voor Hernia – Deze techniek maakt gebruik van een speciale tafel die de ruggengraat rekt, wat de chiropractor in staat stelt de zone te isoleren en de ruggengraat los te werken. Deze pijnloze techniek staat toe dat het centrum van de schijf opnieuw haar normale plek vindt tussen de wervels. Dit zorgt ervoor dat de misplaatste schijf wordt weggetrokken van de zenuwwortel die pijn en ontsteking veroorzaakt. Dit proces verbetert mogelijk ook de hoogte van de schijf, hetgeen het kussentje tussen wervels vormt.
  • Manipulatie Onder Verdoving (MUA) – In serieuze gevallen kan MUA toegepast worden in een ziekenhuis of een verzorgcentrum. Een lichte verdoving wordt gebruikt om de patiënt voor een korte sessie te verdoven. Uw chiropractor zal uw ruggengraat stretchen en manipuleren terwijl u ontspant.
  • Pelvis Blokkeertechnieken voor Hernia – Deze techniek maakt gebruik van een kussenspies die onder de pelvis geplaatst wordt. Deze simpele procedure gebruikt de natuurlijke mechanismes van het lichaam om de schijf weg te trekken van de zenuw en terug naar haar centrale plaats tussen de wervels te trekken, weg van de zenuwwortel.
  • Lichaamsbeweging en voedingsadvies – Uw chiropractor zal levensstijlrichtlijnen in uw behandeling opnemen die u thuis kunt implementeren. Dit maakt deel uit van de chiropractische overtuiging van holistische lichaamsbehandelingen.

 

Conclusie

Langer onnodig lijden aan de symptomen die verbonden zijn aan een hernia, of het ondergaan van riskante interventies is niet wenselijk! Niet-invasieve en natuurlijke herniatherapie zou de eerste optie moeten zijn in de behandeling van herniagerelateerde symptomen. Aangezien elk geval individueel geëvalueerd en benaderd zou moeten worden, is een consult met een erkende en deskundige chiropractor in uw buurt mogelijk een lange termijn oplossing die u nodig heeft en verdient.