Wat is een Hiatale Hernia?

Een hiatale breuk is een soort hernia waarin abdominale organen (meestal de maag) door het diafragma in het middencompartiment van de borst door een kleine opening glijdt. Deze opening noemen we ook wel de slokdarmhypothese. Er zijn twee soorten hiatale hernia. Een ‘glijdende’ hernia komt voor wanneer een gedeelte van de maag beweegt en een paraesofogale hernia komt voor wanneer een ander abdominaal orgaan naast de slokdarm beweegt. Ongeveer 60% van 50-plussers heeft last van een hiatus hernia en van deze zijn er ongeveer 9% symptomatisch. Eén van de hoofdsymptomen is een verzwakte diafragmaspier door een afwijking van de borstkruiswervels bij de ribben. De ribben zijn dan een aanhechtingspunt voor het diafragma, dat in haar verzwakte toestand de maag laat doorglijden.


Symptomen hiatale hernia

In de meeste gevallen leidt een hiatus hernia niet tot merkbare symptomen. Indien men al symptomen heeft, zijn dit meestal de pijn en het ongemak die te maken hebben met een reflux van maagzuur, lucht of gal. Hiatus hernia’s worden vaak ‘de grote imitator’ genoemd omdat de symptomen lijken op een heleboel andere ziekten. Symptomen zijn bijvoorbeeld:

Pijn in de borststreek
Moeite met te slikken
Kortademigheid (veroorzaakt door het effect van de hernia op het diafragma)
Hartkloppingen (ten gevolge van irritatie aan de nervus vagus),
De hik of boeren
Maagpijn
Pijn onder het sternum (borstbeen)
Opgeblazen gevoel onder de onderbuik

Het resultaat kan gastro-oesofageale refluxziekte of zuurreflux zijn, waarbij zuur terechtkomt in de slokdarm. Dit kan leiden tot meerdere complicaties zoals bloedarmoede, ijzertekort, constipatie, en volvulus (gedeelte van de darm dat om zichzelf gedraaid is en de darm afsluit).

Chiropractor en hernia

Hiatale Hernia’s komen alsmaar vaker voor en zijn meestal het gevolg van een orgaan of vetweefsel dat door een zwakke plek in een lichaamsholte (fascia) uitbreekt. De resulterende symptomen kunnen onopgemerkt zijn of variëren van irritatie tot langdurig intensief lijden. Heel wat mensen kiezen, in plaats van traditionele medische behandelingen die gebruik maken van voorgeschreven medicijnen, voor een holistische en langdurige behandeling voor een beter welzijn, met chiropractische behandelingen. Hieronder beantwoorden we enkele algemene vragen inzake hernia en chiropractie, oorzaken van een hiatale hernia, herniaklachten en herniaherstel, alsook wat u van een chiropractische ervaring kunt verwachten bij een herniabehandeling.

Risicofactoren

Groot lichaamstrauma, scoliosis en andere vormen van operaties kunnen de oorzaak zijn van een hiatale breuk. Maar ook gewone activiteiten leiden tot verhoogde druk in de buik en zijn daarmee de grootste boosdoener. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld zwaar heffen, hard of frequent hoesten, vooroverbuigen, zwaar niezen, overgeven of algemene spanning en stress. Hiatus hernia’s komen vooral voor in Noord-Amerika en West-Europa en zijn eerder zeldzaam in landelijke Afrikaanse gemeenschappen. Sommige experts stellen dat dit komt door het gebrek aan voedingsvezels en het gebruik van een hoge zitpositie bij ontlasting en dat het risico daarom toeneemt.

Hoe pakt de klassieke geneeskunde rughernia behandelingen aan?

Traditionele oplossingen zijn bijvoorbeeld het verhogen van het hoofdeinde van het bed, gewichtsverlies en het aanpassen van eetgewoonten (hernia fitness). Als deze eenvoudige interventies nutteloos zijn, worden er medicijnen voorgeschreven die maagzuur verminderen, zoals H2 blokkers of protonpompremmers.  Als de conditie niet verbeterd wordt met medicijnen, kan een operatie worden uitgevoerd, zoals een laparoscopische fundoplicatie. [1] Chirurgie en medicijnen omvatten altijd een risico voor de patiënt. Complicaties tijdens een operatie om een rughernia te corrigeren, zijn onder meer moeite om te slikken (dysfagie), gasbloedsyndroom, dumping syndroom, littekens en zelfs achalasia  (verstoorde beweging van de slokdarm). Het is niet ongebruikelijk dat chirurgische operaties na verloop van tijd toch mislukken en secundaire reparaties vereisen.

Wat doet een chiropractor om hernia’s te behandelen?

In de focus op algemeen welzijn is chiropractische zorg holistisch, niet-invasief, zacht en vermijdt het ook het risico dat verband houdt met de traditionele interventie die de onderliggende oorzaak van de hiatale hernia niet behandelt. Revalidatie van hernia’s op deze manier zijn minder risicovol.

De eerste stap in de chiropractische behandeling voor een hernia is om de patiënt te onderzoeken op structurele afwijkingen van de ribben en/of thoracale wervelkolom, op een verkeerde uitlijning. Deze afwijking kan de functie van de zenuwen in het thoracale ruggengraatgebied negatief beïnvloeden door het slokdarm- en buikgebied via het sympathische zenuwstelsel te verstoren. Dit systeem wordt onderbroken en belemmerd door de vertebrale subluxatie (zie FAQ) in de thoracale ruggengraat, waardoor er een zenuwtussenkomst is met de maag. Chiropractie verbetert, beheert en verwijdert de belemmerende zenuw op een natuurlijke wijze door gebruik te maken van specifieke handmatige procedures. Na de chiropractische aanpassing zal de dokter levensstijladvies geven, samen met oefeningen en thuisbehandelingen om het diafragma te versterken om zo het eventueel terugkeren van een hiatus hernia te voorkomen.