Fraud Blocker

Chiropractor opleiding | Hoe lang duurt het om chiropractor te worden?

De reis om chiropractor te worden is een uitdaging, maar maak je geen zorgen, aan het eind van dit artikel zul je een veel beter beeld hebben van het pad dat voor je ligt. Als je vastberaden te werk gaat, ben je klaar voor een lonend beroep.

Over het algemeen duurt het ongeveer zeven jaar om chiropractor te worden. Dit omvat vier jaar undergraduate studie, gevolgd door vier tot vijf jaar doctor of chiropractic studie.

In deze blogpost leer je hoe lang het duurt om een D.C. – “Doctor of Chiropractic” te worden. Hier geven we je alle informatie die je nodig hebt om de eerste stappen naar een carrière te zetten, zodat je weet waar je aan begint.

Table: Chiropractor Vs Medische School

Onderwerpen: CHIROPRACTIE MEDISCHE SCHOOL
Anatomie en embryologie 322 145,5
Celbiologie en microbiologie 42 169
Chemie 80 84,5
Communicatie 84 87
Dermatologie 20 21,5
Farmacologie 40 16
Filosofie/medische ethiek 34 36,5
Fysiologie 318 181
Gynaecologie/verloskunde 40 49
Kindergeneeskunde 40 65,5
Neurologie 68 45,5
Pathologie 102 101
Path. anatomie 24 22
Radiodiagnostiek 220 8
Voeding 56 2
Wetenschappelijke stage/onderzoek 148 168
1638 1202
Niet te vergelijken cq. specifieke vakken: 1520 1176
Praktijk/stage/co-schappen 2840 3570
Totaal lesuren: 5998 5948

Chiropractische programma’s en stappen om chiropractor te worden

Bachelors

Dus voordat je in een carrière in de chiropractie stapt, moet je misschien een bachelordiploma halen, of de vereiste cursussen op bachelorniveau afronden.  Je ziet vaak dat veel chiropractoren aanraden om een wetenschappelijke studie te volgen, zoals biologie, microbiologie, bewegingswetenschappen of kinesiologie. Als je dergelijke vakken studeert, laat je de toelatingsambtenaren namelijk zien dat je een solide basis van wetenschappelijke kennis hebt.

Van chiro’s in het algemeen wordt verwacht dat ze veel weten over de anatomie van het menselijk lichaam en andere gerelateerde aspecten. Daarom, terwijl u een school kiest voor uw undergraduate studies, zorg ervoor dat u de eisen controleert van het college van chiropractie dat u later wilt bijwonen.

Hoewel een bachelordiploma op een niet-verwant gebied u niet ernstig zal schaden, is het altijd beter om het zekere voor het onzekere te nemen. U kunt misschien ook een deel van uw studiepunten overdragen naar uw nieuwe hoofdvak.

Bovendien hebben sommige chiropractische scholen andere toelatingseisen. Zij kunnen studenten toelaten die nog niet zijn afgestudeerd, zolang zij alle noodzakelijke vooropleiding hebben gevolgd.

Masters

Om een chiropractische school binnen te gaan, moet je op masterniveau meerdere jaren undergraduate programma afronden, wat in totaal neerkomt op minstens 90 uur undergraduate training. Zodra je de cijfers hebt, kun je beginnen met je eerste stappen om chiropractor te worden.

De masteropleiding is een programma van hoge intensiteit waarbij je leert van honderden uren lessen en klinische training. Over het algemeen doen studenten er ongeveer vier jaar over om hun chiropractische masters te voltooien. Sommige studenten kunnen zich aanmelden voor de volgende fasen van hun reis in slechts drie en een half jaar als ze aan de eisen voldoen. Dit is enigszins afhankelijk van het land en de school in kwestie, dus het is de moeite waard om de individuele eisen voor het programma dat je wilt volgen te onderzoeken.

Zoals gezegd is de tijd die nodig is om de graad van doctor in de chiropractie te behalen niet uniform, en spelen er verschillende factoren mee. Het hangt af van iemands educatieve en academische achtergrond.

Doctoraat

Sommige geaccrediteerde programma’s zijn op doctoraatsniveau. In Noord-Amerika moeten alle programma’s dit niveau hebben om gecertificeerde beoefenaars voort te brengen. Op andere plaatsen in de wereld varieert dit, vaak op masterniveau.

Certificering

Goed, je bent klaar met je diploma gezondheidswetenschappen en je vraagt je af wat er nu komt. Nou, chiropractors moeten een reeks examens afleggen die worden afgenomen door de National Board of Chiropractic Examiners (NBCE) om gecertificeerd te worden. Dit is een vereiste voor chiropractoren in de Verenigde Staten (VS), in andere landen kan hun chiropractische vereniging hiervoor speciaal opgerichte organen machtigen. In Nederland zijn er twee verenigingen, Dutch Chiropractic Federation (DCF), en National Chiropractic Association (NCA).

Na het behalen van de examens kunt u een chiropractische licentie aanvragen. Deze licentie is belangrijk voor je praktijk. Je kunt dit examen afleggen terwijl je de chiropractische school volgt. Zo kun je tijd besparen en zo snel mogelijk aan je carrière beginnen.

Naast deze examens zijn er nog andere certificeringsprogramma’s. Het is heel belangrijk dat je naar een geaccrediteerde opleiding gaat, want alleen dan kun je geavanceerde certificeringen aanvragen. Alle goede certificeringsprogramma’s laten je een specialiteit kiezen, zoals kindergeneeskunde, orthopedie, acupunctuur, sportmanagement, enz. en verdienen een doctor in de chiropractie.

Hoe lang duurt het om chiropractor te worden in Nederland?

Op dit moment is er geen directe studie om doctor in de chiropractie te worden in Nederland. Momenteel is er een programma in Duitsland, waarbij studenten enkele lessen op afstand in Nederland kunnen volgen, maar de meeste tijd wordt in Duitsland doorgebracht.

Na het voltooien van jarenlange studie voor de master- en bacheloropleiding, is er nog één stap om je chiropractische carrière te beginnen.  Voordat je een licentie verdient om je eigen praktijk te openen, voltooit een student een trainingsprogramma.

De Nederlandse Chiropractische Vereniging organiseert een verplicht Graduate Education Programme van een jaar. In dit programma werken pas afgestudeerden onder begeleiding van ervaren chiropractoren. Ze moeten seminars bijwonen over verschillende technieken, het Nederlandse gezondheidszorgsysteem, wetten en regels, en een casestudy schrijven en een praktijkexamen afleggen met echte patiënten.

Chiropractoren in Nederland hebben uiteenlopende opleidingsachtergronden, waardoor ze verschillende titels hebben, zoals BSc(Hons) – Bachelor of Science Honours, MSc of MChiro – Master of Chiropractic, of DC – Doctor of Chiropractic. Maar één ding is zeker: hun opleidingsstandaard is hoog en gereguleerd door de European Council on Chiropractic Education (ECCE).

Hoe lang duurt de chiropractische school? Elk van deze niveaus vereist verschillende hoeveelheden tijd om te voltooien.

Bachelors – Vier jaar

Masters – Vijf jaar

Doctoraat – Kan in zes jaar worden afgerond, maar meestal doen studenten dat in zeven of acht jaar total. 

Als je een chiropractie-opleiding in Nederland overweegt, zul je voor je studie moeten reizen. Sommige studenten doen dit via afstandsonderwijs, en kunnen tijdens dit proces fulltime werken, maar de meesten zullen voor enkele jaren naar het buitenland verhuizen. Uiteindelijk krijg je te maken met vele soorten patiënten, doe je ervaring op en bouw je een plan op om zelfstandig een praktijk te voeren.

Verschillende soorten chiropractische scholen

Chiropractische scholen kunnen over het algemeen worden onderverdeeld in twee hoofdcategorieën: Biomechanisch en Filosofisch.

Biomechanische scholen

Als je het wilt vergelijken met de andere scholen, kun je aan deze school denken in termen van modern zorgonderwijs.

Studenten volgen cursussen voor het diagnosticeren en behandelen van aandoeningen van het bewegingsapparaat, met de nadruk op de wervelkolom en het zenuwstelsel. In plaats van zich volledig te richten op, wat men noemt, de ‘aangeboren vermogens’ van het menselijk lichaam, is de benadering van chiropractie in de biomechanische school gebaseerd op onderzoek.

Net als op een medische school hebben studenten te maken met echte patiënten. Ze leren chiropractische technieken te gebruiken zoals spinale aanpassingen, chiropractische aanpassingen door mobilisatie, zachte weefseltherapieën en oefenrevalidatie om de resultaten van patiënten te verbeteren.

Filosofische scholen

Filosofische scholen verschillen nogal van biomechanische scholen, omdat zij meer nadruk leggen op de holistische, niet-medische aspecten van chiropractische zorg. Zij onderwijzen gewoonlijk een andere benadering van gezondheidszorg. Deze benadering richt zich meer op de metafysische aspecten en het aangeboren vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen door correctie van spinale subluxaties.

 

Eerste jaar Chiro Studies

Bereid je voor op lessen over chiropractische filosofie, chiropractische geschiedenis, basisanatomie en spinale anatomie, evenals histologie (de studie van de microscopische anatomie van biologische weefsels), celfysiologie en biochemie. Bovendien worden chiropractische procedures geïntroduceerd aan studenten.

Je onderzoekt alle facetten van de anatomie, naast cardiovasculaire/pulmonale fysiologie en immunologie. Je volgt waarschijnlijk een cursus biochemie die zich richt op de spijsvertering en het intermediaire metabolisme en het gezondheidszorgsysteem.

Sommige programma’s beginnen in dit jaar met de grondbeginselen van radiografie (het maken van röntgenfoto’s).

Tweede jaar Chiro Studies

Deze trimesters bevatten cursussen in klinische laboratoriumdiagnostiek, zachte-weefselprocedures, neuromusculoskeletale diagnostiek, skeletradiografie en geavanceerde chiropractische technieken. Aanvullende onderwerpen zijn voeding, microbiologie/bacteriologie, en een dieper inzicht in de praktijk van chiropractors.

In het zevende trimester beginnen studenten hun chiropractische stages in studentenklinieken. Daarnaast bestuderen ze meer röntgentechnieken, radiografie van zachte weefsels en patiëntgericht casemanagement.

Derde jaar Chiro Studies

In bepaalde programma’s wordt niet alleen de nadruk gelegd op pediatrische zorg en ontwikkeling, vrouwenzorg, voeding en extra aanpassingsmethoden.

Geavanceerde beeldvorming wordt verder uitgediept, met aanvullende cursussen over het lezen van MRI, echografie, CT-scans en klinische diagnose. Ook het radiografielab, waar studenten röntgentoestellen zullen bedienen, is essentieel voordat de kliniek begint.

Aan het eind van dit jaar vindt een toelatingsexamen voor de kliniek plaats, waarbij de studenten hun bekwaamheid op de tot dan toe bestudeerde gebieden moeten aantonen om daadwerkelijke patiënten te ontmoeten en met de zorg te beginnen.

Vierde jaar Chiro Studies

In dit stadium beginnen de studenten met hun poliklinische ervaring onder toezicht van een chiropractor met een vergunning. Naast pediatrie, geriatrie en andere gebieden, omvat de cursus klinische voeding, differentiële diagnose en geavanceerde beeldvormingstechnieken. Gedurende deze tijd zullen studenten in sommige programma’s ook naar laboratoria voor bloed- en urineanalyse moeten gaan.

Het negende trimester bestaat voornamelijk uit het leren runnen van een chiropractische praktijk, het bestuderen van de ethiek van het werken in de gezondheidszorg, en het leren hoe succesvol te communiceren met het publiek en andere professionals in de gezondheidszorg.

Het vereiste aantal praktijksessies met patiënten in de polikliniek van de chiropractieopleiding, meestal 200 aanpassingen, moeten chiropractiestudenten voltooien om hun stage af te ronden, hoewel sommigen tot 400 hebben.

Examens

Dit hangt af van het land – Naarmate studenten de opleiding tot chiropractor doorlopen, doen ze verschillende onderdelen van wat bekend staat als “Board examens”. De vier onderdelen van een examen dat gegeven wordt door de National Board of Chiropractic Examiners worden aangeduid met deze term (NBCE). Wat wordt behandeld omvat:

Deel I: Onderzoekt zes concepten uit de elementaire wetenschap, waaronder algemene en spinale anatomie en fysiologie.

Deel II: Onderzoekt zes klinische wetenschappelijke disciplines, zoals neuromusculaire diagnostiek, diagnostische beeldvorming en chiropractische concepten en methoden.

Afdeling III: Nadruk op het beheer van patiëntenzaken en diagnostische tests.

Deel IV: Dit deel behandelt casemanagementthema’s, chiropractische procedures en de interpretatie en diagnose van röntgenfoto’s.

 

Carrièrepad naar het worden van een Chiropractor

Nu je de opleidingen hebt begrepen, laten we de vereiste opleidingseisen nog eens op een rijtje zetten:

 • Ten minste 90 uur undergraduate training nodig hebben
 • Master’s degree (ook bekend als Doctor of chiropractic in sommige landen zoals Zuid-Korea).
 • Voldoen aan de academische eisen voor het afstuderen
 • Voltooiing van drie of vier fasen van het licentie-examen (afhankelijk van het land)
 • Als u deze voorwaarden vervult, kunt u uw eigen chiropractische praktijk beginnen en een lonende carrière tegemoet gaan.

Kosten van Chiropractie Onderwijs

Chiropractische studies hebben net als elke andere vorm van onderwijs uitgaven die grofweg in de volgende categorieën kunnen worden verdeeld.

 • Collegegeld
 • Levensonderhoud
 • Reizen
 • Kosten voor studenten

De meeste chiropractische scholen kosten $15.000 – $20.000 per jaar aan collegegeld. 

Deze kosten zijn landgebonden, dus terwijl wonen in een Europees land goedkoper kan zijn, is dat in de VS niet het geval. Ook zullen de kosten per universiteit verschillen.

 

Aanvullende postdoctorale benamingen

Veel chiropractoren zijn geïnteresseerd om na hun studie fellow of specialist te worden, om zich nog verder te onderscheiden. Enkele van de populaire programma’s zijn:

 • Veterinaire chiropractie
 • Chiropractische neurologie
 • Chiropractische radiologie
 • Chiropractische sport fellow

Waar werkt een chiropractor?

In je carrière als chiropractor krijg je mogelijkheden om in verschillende scenario’s te werken. De meesten beginnen als medewerker in een klinische praktijk voor een gevestigd bedrijf. Sommigen beginnen zelf als ondernemer; dit vereist een initiële investering van $5000-50.000 om een nieuwe ruimte voor jezelf te bouwen.

Als chiropractor zijn er tal van carrièremogelijkheden, waaronder werken bij een instituut als chiropractor, werken met sportteams, je eigen kliniek openen en ervaring opdoen met echte klinische mogelijkheden.

Recommended
Als je geïnteresseerd bent in alternatieve gezondheidszorg, heb je vast…