Wat heel wat mensen niet weten, is dat chiropractische zorg een efficiënte hoofdpijnbehandeling blijkt te zijn voor heel wat vormen van hoofdpijn, inclusief spanningshoofdpijn, migraines en hoofdpijn die afstamt vanuit de nek. Een rapport van 2014 in het Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics (JMPT) toonde aan dat het gebruiken van een chiropractor voor hoofdpijnverlichting efficiënt was voor zowel acute als chronische hoofdpijn en nekpijn. Een andere studie in hetzelfde magazine uit 2011 toonde aan dat chiropractische interventie een efficiënte behandeling was voor migraine en cervicale hoofdpijn (hoofdpijn die uit de nek komt).


Een chiropractor kiezen voor Hoofdpijn

Hoofdpijn is één van de meest voorkomende kwaaltjes in onze moderne samenleving. Het kan variëren qua frequentie en intensiteit en kan veroorzaakt worden door heel wat interne- en externe factoren. De meeste mensen aanvaarden hoofdpijn als een deel van het dagelijkse leven. Aangezien mensen meer dan ooit zittende activiteiten uitvoeren, spenderen we meer tijd in vaste, onnatuurlijke posities die spierspanning veroorzaken en gewrichtsirritaties doen toenemen.

Omdat hoofdpijn zo vaak voorkomt, kan het uw baan of sociale leven beïnvloeden, vooral als de pijn terugkerend of chronisch is. Misschien neemt u er een pilletje voor en hoopt u op het beste of misschien wacht u gewoon tot de pijn wegebt.

Oorzaken van Hoofdpijn

Hoofdpijn kent heel wat verschillende oorzaken, ook wel triggers genaamd. Dit omvat bijvoorbeeld omgevingsstimuli (licht, stress, lawaai, etc.), voeding en gedragingen zoals insomnia (slapeloosheid) en teveel beweging. 5% van alle gevallen wordt veroorzaakt door feitelijke fysieke problemen, terwijl de overige 85% van de gevallen beschouwd wordt als primaire hoofdpijnen, wat betekent dat de hoofdpijn zelf de primaire oorzaak en symptoom is. Dit omvat spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Heel wat van deze letsels worden geassocieerd met spanning in de nek en rug.

Typen primaire hoofdpijnen

Spanningshoofdpijn – Een algemeen wijdverspreide, zachte tot gemiddelde hoofdpijn. Spanningshoofdpijn is het meest voorkomend en het makkelijkst te behandelen met chiropractische methodes.

Migraine Hoofdpijn – Veroorzaakt een stekende sensatie die mogelijk gepaard gaat met misselijkheid, overgeven en enorme gevoeligheid jegens licht en geluid. Deze werken als het ware verlammend en kunnen uren (in sommige gevallen dagen) duren.

Clusterhoofdpijn – De meest pijnlijke vorm van hoofdpijn. Clusterhoofdpijn gebeurt voornamelijk in een cyclisch patroon (‘cluster’). Mensen die hieraan lijden worden meestal ‘s nachts wakker met verschrikkelijke pijn rond één oog aan één kant van het hoofd.

Preventie

De Amerikaanse Chiropractische Associatie (ACA) biedt enkele tips aan om hoofdpijn te voorkomen:

 • Neem pauzes wanneer u repeterende bewegingen uitvoert of u zich in een vaste positie bevindt zoals bij lezen, typen of aan de computer zitten. Stretch elk half uur of elk uur en voer volledige bewegingen uit voor zowel uw hoofd als uw nek.
 • Lage-impact lichaamsbeweging kan mogelijk hoofd- en nekpijn verlichten wanneer deze het gevolg zijn van primaire hoofdpijn. Vermijd intensieve lichaamsbeweging wanneer u vaak een doffe, stekende hoofdpijn ervaart.
 • Probeer niet op uw tanden te bijten. Dit voert namelijk de druk op uw kaakgewrichten (TBJ) op en kan resulteren in spanningshoofdpijn.
 • Blijf gehydrateerd. Een minimum van twee liter water per dag drinken voorkomt uitdroging, wat een hoofdoorzaak van hoofdpijn kan zijn.

Andere tips zijn:

 • Let op uw postuur om scheefstand in de nek te voorkomen
 • Leer een copingmechanisme aan om stress te vermijden en/of er efficiënt mee om te gaan
 • Vermijd overwerken en volledige uitputting
 • Vermijd te weinig of te veel slaap
 • Zoek tijd om te ontspannen
 • Op de buik slapen veroorzaakt mogelijk nodeloze spanning in de nek. Op uw zijkant slapen met hoofdondersteuning zodat het hoofd uitgelijnd is met de ruggengraat, of op uw rug slapen met een klein kussen, kan sommige hoofdpijnen verlichten. Een cervicaal kussen is aan te raden
 • Onderhoud een gezonde levensstijl. Teveel eten, drinken en roken kan meespelen in hoofd- en nekpijn

Wat kan een chiropractor doen in geval van hoofdpijn?

Uw chiropractor is opgeleid om neuromusculaire oorzaken van uw nekpijn en hoofdpijnen te identificeren en te verlichten. Na een speciaal rugonderzoek zal hij een behandelingsschema uitwerken, dat mogelijk manipulatie van de rug inhoudt om zo misvormde wervels, die mogelijk uw zenuwstelsel aantasten, aan te passen. Deze rugaanpassingen bieden in heel wat gevallen onmiddellijke verlichting. In een studie van 87 patiënten die aan migraines leden, werden migrainesymptomen verbeterd of genezen in 85% van de vrouwelijke en 50% van de mannelijke patiënten. Bij klassieke hoofdpijnsymptomen stegen deze nummers respectievelijk naar 68% en 75%.

Uw chiropractor zal ter preventie van hoofdpijn ook een voedingsadvies aanbieden en u daarnaast ook adviseren op postuur, lichaamsbeweging en ontspanningstechnieken. Deze activiteiten zouden de nek en gewrichten gezond moeten houden en het terugkeren van de symptomen voorkomen.