nekpijn chiropractor

Een chiropractor gebruiken in geval van nekpijn

Nekpijn, ook wel carvicalgia genaamd, is helaas een vaak voorkomend probleem. Twee derde van de bevolking zal op een bepaald moment in hun leven nekpijn ervaren. Dit risico op pijn in de nek neemt toe met de leeftijd, en bereikt een piek tijdens de middelbare leeftijd. Onderzoeksresultaten in het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat 20% van de mannen en 25% van de vrouwen momenteel nekpijn ervaart, en dat dit vaak samengaat met hoofdpijn. In een andere studie uit Noorwegen gaf 34% van de respondenten aan dat ze nekpijn hadden geleden in het vorige jaar. Nekpijn is de tweede meest voorkomende neuromusculaire oorzaak (op globaal niveau), na rugpijn.

In Canada citeerden 30% van de mensen die een chiropractor bezochten, vermindering van nekpijn als een primaire motivatie. Bovendien staan nekklachten in voor zo'n 15% van de ziekenhuis gebaseerde fysiotherapie in het Verenigd Koninkrijk. De hoge prevalentie van nekpijn heeft een zware tol op het individu, hun werk en hun productiviteit - en de samenleving als een geheel. Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen en chiropractische behandelingen voor nekpijn.

nek chiropractor

Oorzaken en symptomen van nekpijn

Onze nek (ook wel de cervicale kolom genoemd) bestaat uit zeven kleine wervels die beginnen bij de basis van de schedel. Deze kleine wervels zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de verrassend zware schedel (12lbs/5,4kg). De botten, spieren en ligamenten in je nek zorgen voor een ongelooflijke waaier aan bewegingen. Deze flexibiliteit maakt de nek extreem vatbaar voor letsels. Eventuele abnormaliteiten, letsels of ontstekingen kunnen pijn in de nek en het hoofd veroorzaken. Problemen die nekklachten veroorzaken zijn veelzijdig en kunnen mogelijk zeer ernstig zijn.

 • Schade is een vaak voorkomende oorzaak van nek- en hoofdpijn. Een plotse beweging van heet hoofd in eender welke richting met genoeg kracht kan leiden tot een whiplash.
 • Osteoartritis is een aandoening die degeneratie van kraakbeen in de gewrichten veroorzaakt.
 • Spinale stenose resulteert in de vernauwing van de zenuwgangen in de wervels, wat leidt tot botsporen die de beweging beperken.
 • Degeneratieve schijfziekte veroorzaakt een verminderde elasticiteit en hoogte van de hernia-schijven dat mogelijk leidt tot een hernia, stijfheid of pijn in de nek of benen.
 • Een algemene oorzaak van acute nekpijn is een breuk of een cervicale hernia-schijf. Deze specifieke soort nekpijn is zeer exact en kan een speciale herniabehandeling vereisten.

Ouder worden verhoogt de kans op alle voornoemde redenen voor nekpijn.

 

Traditionele nekpijnbehandeling

Traditionele artsen kunnen geneesmiddelen voorschrijven die veel sterker zijn dan gewone remedies, zoals spierverslappers of tricyclische antidepressiva. Andere interventies zijn onder andere:

 

 • Corticosteroïde injecties die gebruikt kunnen worden in de buurt van de zenuwwortel, of die geïnjecteerd worden in de kleine bot- of gewrichtsfacetten van de cervicale wervelkolom of spieren, om zo de nekpijn te verlichten. Verdovende medicatie kan ook worden geïnjecteerd.
 • Chirurgie wordt mogelijk aanbevolen voor het verlichten van de zenuwwortel of ruggenmergcompressie.

Hoewel soms medisch noodzakelijk, ondersteunt het huidige bewijs een drugvrije benadering van de natuurlijke, chiropractische zorg.

 

Wat doet een Chiropractor aan nekpijn?

Chiropractors vermijden de risico's die gelinkt zijn aan chirurgie en medicatie. Uw chiropractor zal eerst uw nek beoordelen, en boven- en onderrug afwijkingen en abnormaliteiten vaststellen, aangezien deze ook een invloed kunnen hebben. De chiropractor zal tevens uw medische geschiedenis bekijken en kan extra tests (zoals een röntgenfoto of een MRI scan) nodig hebben om te helpen bij het maken van een nauwkeurige diagnose inzake de oorzaak van nek- en hoofdpijn.

 

Een aanpassing aan de ruggengraat, ook wel cervicale manipulatie genoemd, is een nekpijnbehandeling die op de gewrichten van de cervicale wervels wordt toegepast. Het vergroot de mobiliteit van de wervelkolom en herstelt het bewegingsbereik. Gewoonlijk wordt er vrijwel onmiddellijk een merkbare verbetering opgemerkt: vermindering van pijn en stijfheid, en een verhoogde mobiliteit. Enkele bijkomende technieken die uw chiropractor kan gebruiken, zijn onder meer:

 

 • Flexion-distractie techniek: een zachte, manueel uitgevoerde procedure die een pompwerking op de intervertebraal .
 • Instrument-geholpen manipulatie: met behulp van een handinstrument kan de chiropractor kracht toepassen zonder de wervelkolom in te drukken
 • Specifieke spinale manipulatie: een zachte duwtechniek die de beweging opnieuw herstelt
 • Zachte weefseltherapie met instrument: maakt gebruik van specifieke instrumenten om spierspanning te meten en te behandelen
 • Manueel stretchen en weerstandtechnieken: simpele stretch oefeningen die pijn verminderen en mobiliteit herstellen
 • Therapeutische massage: helpt de spieren te ontspannen en nekklachten te verminderen
 • Trigger Point therapie: therapie die specifieke punten in een pijnlijke spier behandelt
 • Inferentie Elektrische Stimulatie: IES gebruikt een elektrische stroom (lage frequentie) om spieren te stimuleren en nekklachten te verlichten.
 • Ultrasone geluidsgolven: geluidsgolven worden door de spier gestuurd om de stijfheid en nekpijn te verlichten
 • Therapeutische oefening: deze rehabilitatieve en preventieve technieken kunnen de algemene beweging verbeteren en verdere nekpijn voorkomen.

 

Conclusie

Zij die nekpijn ervaren, moeten niet onnodig lijden. Een chiropractor opzoeken in geval van nekpijn kan een natuurlijk, veilige en efficiënte oplossing zijn voor langdurige verlichting van nekpijnklachten.

 

 

Neem contact op

Neem contact op om te horen hoe wij u kunnen helpen.                Maak een afspraak