Een chiropractor bezoeken in geval van nekpijn

Nekpijn, ook wel carvicalgia genaamd, is helaas een vaak voorkomend probleem. Tweederde van de bevolking zal op een bepaald moment in hun leven nekpijn ervaren. Dit risico op pijn in de nek neemt toe met de leeftijd en bereikt een piek tijdens de middelbare leeftijd. Onderzoeksresultaten in het Verenigd Koninkrijk tonen aan dat 20% van de mannen en 25% van de vrouwen momenteel nekpijn ervaart en dat dit vaak samengaat met hoofdpijn. In een andere studie uit Noorwegen gaf 34% van de respondenten aan dat ze nekpijn hadden geleden in het vorige jaar. Nekpijn is de tweede meest voorkomende neuromusculaire oorzaak (op globaal niveau) na rugpijn.

In Canada gaf 30% van de mensen die een chiropractor bezochten, vermindering van nekpijn als een primaire motivatie aan. Bovendien staan nekklachten voor zo’n 15% van de ziekenhuis gebaseerde fysiotherapie in het Verenigd Koninkrijk. De hoge prevalentie van nekpijn eist een zware tol op het individu, hun werk en hun productiviteit – en de samenleving als een geheel. Hieronder bespreken we de oorzaken, symptomen en chiropractische behandelingen voor nekpijn.

Oorzaken en symptomen van nekpijn

Onze nek (ook wel de cervicale kolom genoemd) bestaat uit zeven kleine wervels die beginnen bij de basis van de schedel. Deze kleine wervels zijn verantwoordelijk voor het ondersteunen van de verrassend zware schedel (12lbs/5,4kg). De botten, spieren en gewrichtsbanden in je nek zorgen voor een ongelooflijke waaier aan bewegingen. Deze flexibiliteit maakt de nek extreem vatbaar voor letsels. Eventuele abnormaliteiten, letsels of ontstekingen kunnen pijn in de nek en het hoofd veroorzaken. Problemen die nekklachten veroorzaken zijn veelzijdig en kunnen mogelijk zeer ernstig zijn.

Schade is een vaak voorkomende oorzaak van nek- en hoofdpijn. Een plotse beweging van het hoofd in eender welke richting met genoeg kracht kan leiden tot een whiplash.

Osteoartritis is een aandoening die afname van kraakbeen in de gewrichten veroorzaakt.

Spinale stenose resulteert in de vernauwing van de zenuwgangen in de wervels, wat leidt tot botsporen die de beweging beperken.

Degeneratieve schijfziekte veroorzaakt een verminderde elasticiteit en hoogte van de hernia-schijven dat mogelijk leidt tot een hernia, stijfheid of pijn in de nek of benen.

Een algemene oorzaak van acute nekpijn is een breuk of een cervicale hernia-schijf. Deze specifieke soort nekpijn is zeer exact en kan een speciale herniabehandeling vereisten.

Ouder worden verhoogt de kans op alle voornoemde redenen voor nekpijn.

Traditionele nekpijnbehandeling

Traditionele artsen kunnen geneesmiddelen voorschrijven, zoals spierverslappers of tricyclische antidepressiva, die veel sterker zijn dan gewone remedies. Andere interventies zijn onder andere:

Corticosteroïde injecties die gebruikt kunnen worden in de buurt van de zenuwwortel, of die geïnjecteerd worden in de kleine bot- of gewrichtsfacetten van de cervicale wervelkolom of spieren, om zo de nekpijn te verlichten. Verdovende medicatie kan ook worden geïnjecteerd.

Chirurgie wordt mogelijk aanbevolen voor het verlichten van de zenuwwortel- of ruggenmergcompressie.

Hoewel soms medisch noodzakelijk, ondersteunt het huidige bewijs een medicijnvrije benadering van de natuurlijke, chiropractische zorg.