Lage rugpijn (Lumbago)

Pijn in de onderrug is geen nieuw fenomeen en dateert zelfs uit het bronzen tijdperk. Vandaag de dag leeft 9 -12% van de wereldbevolking met pijn in de onderrug. Dit betekent dat er op elk moment meer dan 632 miljoen mensen last hebben van rugpijn, met 25% die binnen de maand een lumbago rapporteren. 40% van de mensen melden dat ze last hebben van onderrugpijn, met een hogere dichtheid in de ontwikkelde wereld.

Dit betekent dat effecten van lage rugpijn vandaag de dag niet alleen invloed hebben op de mensen die eraan lijden, maar ook op de samenleving. Verloren inkomen en productiviteit ten gevolge van rugpijn vertegenwoordigen 40% van alle gemiste werkdagen in de VS, met nog grotere proporties in Groot-Brittannië, Canada en Nederland. Een toenemend aantal patiënten zoekt natuurlijke chiropractische praktijken op voor hulpverlening en miljoenen hebben daadwerkelijk baat bij hun chiropractische behandelingen. Hieronder bekijken we basisinformatie over rugpijn, met inbegrip van de oorzaken, preventie en behandeling.

Wat is lage rugpijn (Lumbago)?

Lage rugpijn, vaak aangeduid als lumbago, is een algemene aandoening die de zenuwen, spieren en botten van de rug beïnvloedt. Lage rugpijn kan het gevolg zijn van een eenvoudige verrekking of iets ernstiger, wat resulteert in symptomen die variëren van mild tot verlammend. Het kan verder worden geclassificeerd als acuut (met rugpijn die minder dan zes weken duurt) of chronisch (langer dan 12 weken).

Lage rugpijn: oorzaken en de symptomen

Er zijn twee primaire oorzaken van lage rugpijn. Degene die worden gecategoriseerd als verstuiking/verrekking, of degene die worden veroorzaakt door het samendrukken van een ruggengraatzenuw. Een verstuiking treedt op wanneer gewrichtsbanden inclusief de gewrichten die de wervelkolom ondersteunen gewond raken. Terwijl een verrekking juist in een spier en/of pees optreedt. Deze oorzaken kunnen optreden bij slechte lichaamsbeweging, tijdens lichamelijk trauma of gewoon tijdens dagelijkse activiteit.

Samendrukking van een ruggengraatzenuw treedt op als de wortel van de wervelkolom wordt ingesloten, samengeperst of bekneld op een manier dat het ontstoken raakt. Dit zorgt ervoor dat signalen worden verstuurd die de hersenen interpreteren als pijn.

Symptomen manifesteren zich als een algemene pijn in de lage rug die uit kan uitstralen naar de achterkant van de dij, de lies of de billen; een aandoening die kan worden gecategoriseerd als sciatica. Lumbago wordt vaak verergerd door beweging of buigen, wat beperkte activiteit veroorzaakt. Rugspasmen kunnen leiden tot rugpijn die zo ernstig is dat de houding beperkt is. Onmiddellijke medische behandeling is nodig bij het verlies van controle over darmen en blaas, het verlies van kracht in de benen of gevoelloosheid in de benen.

 

Preventie en traditionele behandeling

Oefeningen doen is een beproefde methode om rugpijn te voorkomen, evenals het voorkomen van een terugkeer na de behandeling. Medium matrassen worden aanbevolen voor chronische rugpijn. Zowel hefbanden als steunzolen tonen geen bewijs voor de preventie of behandeling van lumbago.

Opioïden worden vaak voorgeschreven voor de behandeling van rugpijn, maar lossen het onderliggende probleem niet op, bovendien veroorzaken ze vaak bijwerkingen. Chirurgie kan in sommige gevallen worden aanbevolen, maar dit brengt ook een overvloed aan risico’s met zich mee. Chronische rugpijn kan de stemming beïnvloeden, waardoor verdere behandelingen (counseling of antidepressiva) nodig zijn. Daarom worden interventies zonder medicatie en/of operatie aanbevolen. Mensen kiezen steeds meer veilige en natuurlijke chiropractische technieken voor de behandeling van hun rugpijn.

Wat doet een chiropractor om lumbago te behandelen?

Chiropractors zijn universitair opgeleide medische professionals die gespecialiseerd zijn in behandeling van rugpijn. Chiropractors worden intensief opgeleid om subluxaties (zenuwblokkade) te identificeren en te behandelen. Een chiropractische aanpassing kan worden uitgevoerd met hoge snelheid, maar kan ook op zachte en natuurlijke wijze wervelaanpassingen teweegbrengen om de pijn van lumbago te verminderen. Met de chiropractische aanpassing (adjustment) corrigeert, verwerkt of verwijdert de chiropractor de vertebrale subluxatie en de wortel van het probleem op een natuurlijke en voorzichtige wijze. Er kan hierbij gebruik gemaakt worden van verschillende technieken:

Bewegingspalpatie – Terwijl de patiënt beweegt, gebruikt de chiropractor de handen om de wervelgewrichten en wervelbewegingen te onderzoeken en eventuele wervel disfunctie te beoordelen.

Instrumentaanpassingen – De chiropractor kan tijdens de behandeling een veergeladen instrument gebruiken (activator) als de patiënt op zijn buik ligt.

Lumbale rol – De chiropractor zal een snelle maar zachte druk op de subluxatie toepassen als de patiënt zijwaarts ligt.

Vrijmaking– De chiropractor maakt gebruik van zijn vingertoppen om druk uit te oefenen en de wervels voorzichtig te scheiden.

Toggle drop – De chiropractor gebruikt gekruiste handen om op de wervelkolom te drukken en een snelle en nauwkeurige druk toe te passen om de wervelmobiliteit te verbeteren.

Conclusie

Algemene gezondheid- en chiropractische zorg gaan hand in hand. Uw arts zal u advies geven inzake levensstijl, een oefenplan om zwakke spieren en gewrichtsbanden te versterken en preventietechnieken die langdurige rugpijnverlichting garanderen. Neem contact met ons op voor de pijnverlichting die u verdient.