Fraud Blocker
Image with text "hoe werkt chiropractie"

Waarom werkt Chiropractie en hoe kan een Chiropractor helpen bij pijnbestrijding?

Het is geen geheim dat rugpijn wijdverbreid is – het is een van de meest voorkomende medische problemen, en leidt vaak tot gemiste werkdagen. Daarom wenden mensen zich tot meer proactieve methoden van zelfzorg.

Volgens de National Institutes of Health krijgen acht van de tien mensen ooit in hun leven met dergelijke pijn te maken. Veel oorzaken van rug- of nekpijn zijn ongelukken, sportblessures, een slechte lichaamshouding of bureaugebondenheid en andere levensstijlfactoren.

Om pijn aan het bewegingsapparaat te verlichten, zoeken mensen chiropractische zorg. Of u nu sport of achter het bureau werkt, chiropractie kan u helpen uw doelen op het gebied van gezondheid en algemeen welzijn te bereiken in een pijnvrije omgeving.

Chiropractors & Chiropractische zorg: Niet-invasieve en medicijnvrije pijnbestrijding

Chiropractoren zijn gezondheidswerkers die patiënten helpen met een vermindering van pijn door middel van aanpassingen aan de wervelkolom. Na een chiropractische behandeling krijgt u een behandelplan met opties als uitlijning van de wervelkolom, zachte-weefseltherapie, acupunctuur, gewrichtsmanipulatie, enz.

Chiropractie is een gezondheidszorgpraktijk die zich richt op het centrale zenuwstelsel en het bewegingsapparaat en hun invloed op het algehele welzijn. In plaats van uitsluitend te vertrouwen op medicatie, gebruiken chiropractors specifieke zorgplannen. Behandelingen kunnen variëren van manuele aanpassingen of manipulaties om uitlijningsproblemen te corrigeren, ongemak te verminderen, het functioneren te verbeteren en het natuurlijke herstelvermogen van het lichaam te stimuleren.

Werkt Chiropractie?

Volgens het onderzoek presteert uw lichaam in zijn geheel optimaal wanneer uw zenuwstelsel in goede gezondheid verkeert. Door het hele lichaam zendt en ontvangt het zenuwstelsel informatie, en elke verstoring van deze communicatie kan leiden tot ziekte of schade.

Chiropractie is een vorm van gezondheidszorg die zich richt op de uitlijning van de wervelkolom en de invloed daarvan op de algehele gezondheid. De wervelkolom is niet alleen een stel botten; het is ook de thuisbasis van het spier- en zenuwstelsel, dat een cruciale rol speelt bij het verwerken van pijn.

De gebruikte technieken helpen bij de behandeling van een groot aantal pijnklachten. Ze bevorderen de beweeglijkheid van spieren en gewrichten, wat de pijn aanzienlijk kan verminderen.

Waarom werkt Chiropractie?

Het eenvoudige antwoord is, dat een chiropractische behandeling geen magische oplossing is voor een probleem.

Een volledige behandelingssessie en zorgplan omvat spinale of andere gewrichtsmanipulatie, zacht-weefselwerk (aan de spieren), het voorschrijven van oefeningen, spinale of andere gewrichtsmanipulatie, en leefstijladvies gedurende een bepaalde periode.  Het doel is iemands gezondheid te verbeteren door storingen in het zenuwstelsel op te heffen en functionele verbeteringen in het lichaam aan te brengen. Dit kunnen gewrichten zijn die immobiel zijn, spieren die te veel spanning of te weinig flexibiliteit hebben, slechte gewoonten of slechte ergonomie, of een slechte levensstijl (eten, drinken, supplementen).

Mensen willen allemaal een magische pil of een magische “crack” die jarenlange problemen wegneemt, maar zo werkt ons lichaam gewoon niet! Het kost herhaling, tijd, en het toevoegen van “goede stress” terwijl je “slechte stress” aka slechte gewoontes verwijdert. 

Wat zijn de belangrijkste voordelen van Chiropractie?

De voordelen van spinale manipulatie zijn eindeloos, en patiënten hebben op verschillende manieren baat bij deze aanpassingen. Niet alleen helpen ze bij het verminderen van lage rugpijn, maar chiropractische zorg kan ook pijn in andere delen van het lichaam verlichten.

Van hulp bij chronische rugpijn tot het zorgen voor een goede uitlijning, chiropractische aanpassingen werken door het corrigeren aka “mobiliseren” van gewrichten in de wervelkolom. Veel patiënten melden een positieve behandelervaring en voelen na hun eerste afspraak een verbetering van hun algemene gezondheid in het hele lichaam.

Enkele van de goed onderzochte voordelen van chiropractie zijn:

 • Pijnvermindering
 • Vermindering van intensiteit, ernst en frequentie van hoofdpijn.
 • Verbeterde algemene lichaamsfunctie en levenskwaliteit
 • Minder medicijngebruik
 • Sportprestaties verbeteren.

Wie zou geen chiropractische zorg moeten zoeken?

Er zijn een paar contra-indicaties voor zorg. Chiropractors zijn opgeleid om gebieden van instabiliteit of pathologie te identificeren die externe zorg of een doorverwijzing nodig hebben. Dit kunnen zaken zijn als kanker in het te behandelen gebied, breuken of open wonden. Er zijn sommige soorten aandoeningen die een chiropractor ertoe aanzetten om dat specifieke gebied te behandelen, waar de voordelen van het aangepast worden kunnen helpen bij het herstel van dat specifieke probleem.  Of bijvoorbeeld als je een oudere volwassene bent met osteoporose of vernauwing van de slagaders naar de hersenen, vertel dan over zaken waar chiropractors van op de hoogte moeten zijn voordat je met de behandeling begint.

Kan Chiropractie helpen rugpijn en spierspanning te verminderen?

De eerste stap in de behandeling van rugpijn is een onderzoek van uw medische voorgeschiedenis en een lichamelijk onderzoek. Afhankelijk van uw situatie kunnen chiropractors naast diagnostische beeldvorming ook laboratoriumtests gebruiken om de juiste behandeling te bepalen.

Het behandelplan kan enkele handmatige aanpassingen omvatten waarbij de arts uw gewrichten manipuleert met een plotselinge maar gecontroleerde kracht om uw bewegingsbereik en de kwaliteit van de beweging te verbeteren. Naast verlichting van rugpijn bieden veel chiropractors ook voedingsadviezen en oefeningen/revalidatie om u weer op de been te helpen.

Spiertherapie is een aanvulling op de behandelmethoden van uw chiropractor. Het omvat een reeks behandelingen die kunnen helpen de spierpijn te verlichten en uw algehele gezondheid en welzijn te verbeteren. Deze behandelingen omvatten kneden, vasthouden, bewegen en druk uitoefenen op uw spieren, pezen, banden en fascia.

Wat is dat “krakende geluid” tijdens Chiropractische aanpassingen?

Wanneer u wordt bijgesteld, kunt u een bevredigend krakend geluid horen. Dit geluid wordt veroorzaakt door kleine luchtbelletjes in de vloeistof rond uw gewrichten die “ploffen” wanneer uw gewrichten worden uitgerekt tijdens een aanpassing. Maakt u zich geen zorgen. Dit krakende geluid is normaal en niets om u zorgen over te maken.

De synoviale vloeistof van uw gewricht laat dan gas ontsnappen, wat het knappende geluid veroorzaakt. Dit fenomeen ontstaat doordat de mechanische kracht het volume van het gewricht doet uitzetten en gas doet ontsnappen.

Je zou kunnen geloven dat het knappende geluid van een ruggegraatsaanpassing het geluid is van je bot dat zich uitlijnt. Veel mensen doen dat. Dit is echter niet het geval. Cavitatie is de oorzaak van het knappende geluid. Het is een situatie waarbij een gasbel ontstaat als gevolg van de toegenomen ruimte in het gewrichtskapsel.

Bij een chiropractische behandeling:

 • Een ruggengraatsgewricht wordt ingedrukt.
 • De gewrichtsruimte wordt vergroot door de toegepaste distractie.
 • Het opgeloste gas in de gezamenlijke vloeistof reageert op de volumevergroting door een luchtbel te vormen (niet anders dan wanneer je een fles cola opent, echt waar).
 • Er is een knallend geluid.
 • Dit is net als het openen van een blikje of flesje drank.
 • Het ontstaan van gasbellen, die ook het sissende geluid produceren, is het gevolg van het ontsnappen van het opgeloste gas van de soda uit de vloeistof.

Conclusie

Kortom, chiropractische zorg werkt omdat ons lichaam het liefst in een staat verkeert waarin het goed kan bewegen en zich kan aanpassen aan onze dagelijkse omgeving. Uw wervelkolom en lichaam mobiel, ontspannen en functioneel houden houdt ons in topvorm en presteert op ons best!

 

Recommended
De reis om chiropractor te worden is een uitdaging, maar…