Wat is een whiplash?

Whiplash is een slechtbegrepen ruggengraatletsel, omdat de ernst van de symptomen vaak niet sterk samenhangt met het niveau van het trauma. Whiplash wordt veroorzaakt door een abrupte voorwaartse of achterwaartse beweging van de nek en het hoofd. De Quebec Task Force definieert whiplash specifiek als een “acceleratie-vertraging mechanisme van de energieoverdracht naar de nek toe (…) welke kan leiden tot schade aan het bot of het zachte weefsel.” Cervicale Versnelling-Vertraging letsels (CAD) wordt momenteel gebruikt om dit specifieke mechanisme te beschrijven en Whiplash Geassocieerde Aandoeningen (WAD) wordt gebruikt om de vele soorten letsels te beschrijven.


Whiplash en chiropractische zorg

Whiplash, een type cervicaal (nek) letsel, is één van de meest voorkomende letsels die neuromusculaire specialisten, inclusief chiropractors, tegenkomen in een klinische omgeving. Het aantal nieuwe gevallen van whiplash gerelateerde bezoeken aan ziekenhuizen e.d. is dramatisch gestegen sinds de statistieken inzake dit onderwerp van start gingen. In de Verenigde Staten alleen al schatte een studie van Michael Freeman, PhD en zijn collega’s, dat ongeveer 15,5 miljoen mensen (6,2% van de Amerikaanse bevolking) momenteel last hebben van symptomen die gerelateerd zijn aan een whiplash. Het bestaan van whiplash letsels heeft een impact op de maatschappij, zoals verloren productiviteit, verlies van persoonlijk welzijn en hogere kosten voor zaken zoals een autoverzekering. Hieronder bespreken we oorzaken, symptomen en behandelingen voor hen die lijden aan whiplashpijn en andere gerelateerde symptomen.

Symptomen van whiplash

Whiplash letsels kunnen zich manifesteren van nauwelijks merkbaar tot heel ernstig en het kan langer dan een dag na het initiële trauma duren eer er merkbare symptomen de kop opsteken. Primaire symptomen zijn nekpijn en pijn in de schouders, maar deze pijn kan zich uitstrekken tot de extremiteiten (polsen, enkels en knieën). Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:

 • Nekpijn en stijfheid die mild of ernstig kan zijn, lokaal of wijdverspreid in het getroffen gebied
 • Hoofdpijn
 • Instabiliteit van de nek
 • Pijn tussen de schouders of schouderbladen
 • Gevoelloosheid of pijn in armen of handen
 • Duizeligheid
 • Slaapstoornissen, vermoeidheid of prikkelbaarheid
 • Moeite met zaken te onthouden, moeite met concentratie

Hoe erg is het?

De Quebec Task Force creëerde een systematische schaal om de letsels te kunnen onderscheiden:

 • 0: Geen pijnklachten in de nek, geen fysieke tekenen
 • 1: Nekpijnklachten, enkel stijfheid of gevoeligheid, geen andere lichamelijke symptomen
 • 2: Nekklachten en musculoskeletale klachten, inclusief verminderd bewegingsbereik en gevoeligheid in specifieke gebieden
 • 3: Nekklachten en neurologische symptomen, waaronder zwaktes en veranderingen in sensors en reflexen
 • 4: Nekklachten geassocieerd met fractuur en/of ontwrichting

Chiropractische whiplashbehandeling

Bij een bezoek aan de chiropractor voor een whiplash, zal de chiropractor eerst je hele ruggengraat onderzoeken omdat ook andere gebieden (niet alleen de nek!) aangetast kunnen zijn. Hij zal uw bewegingsbereik, gewrichten, spierkrampen, dichtheid, gevoeligheid, gewrichtsletsel of letsel aan uw tussenwervelschijven beoordelen. Vervolgens zal de chiropractor je houding, hoe je loopt en je ruggengraat verder onderzoeken, aangezien al deze factoren hem zullen helpen een volledige diagnose te stellen. Na een eerste analyse kan de chiropractor één van de volgende technieken gebruiken voor de behandeling van je whiplash, afhankelijk van hoe ernstig deze is:

De buiging-afleiding techniek is een zachte, manueel uitgevoerde procedure die een pompwerking uitoefent op de tussenwervelschijven en daarmee druk op de getroffen gebieden vermindert.

Instrument geassisteerde manipulatie wordt uitgevoerd met behulp van een manueel instrument, waardoor de chiropractor kracht kan toepassen zonder de wervelkolom in te drukken.

Specifieke spinale manipulatie maakt gebruik van een zachte stoottechniek die de beweging zal herstellen.

Instrument ondersteunde zachte weefseltherapie maakt gebruik van gespecialiseerde instrumenten om spanning in spieren te diagnosticeren en te behandelen.

Handmatig rekken van gewrichten en weerstandstechnieken zijn eenvoudige stretchtechnieken die de pijn kunnen verminderen en de mobiliteit kunnen herstellen.

Therapeutische massage kan de spieren ontspannen en nekklachten verlichten.

Trigger Point therapie focust zich op specifieke punten in een pijnlijke spier.

Inferentie Elektrische Stimulatie (IES) maakt gebruik van een elektrische stroom met lage frequentie om spieren te stimuleren en nekklachten te verlichten.

Ultrasoon geluid maakt gebruik van geluidsgolven die in de spier verstuurd worden om stijfheid en nekpijn te verlichten.

Therapeutische beweging is een rehabiliterende en preventieve techniek om de algemene beweging te verbeteren en verdere nekpijn te voorkomen.

Conclusie

Een whiplashbehandeling door een chiropractor is een efficiënte manier om de ongewenste symptomen van een whiplash te behandelen. Soms kunnen de effecten van een klein trauma, naarmate de tijd vordert, erger worden. Daarom is het vinden van een chiropractor om de oorzaak aan te pakken niet alleen een hele goede oplossing om je onmiddellijke symptomen te verlichten, het zal tevens lijden in de toekomst voorkomen.