Fraud Blocker
Man staat met gevouwen handen en kraakt zijn knokkels met een titel: Is het kraken van gewrichten slecht voor je?

Is het kraken van botten of gewrichten slecht voor uw gewrichten? 

Is het kraken van botten of gewrichten slecht voor uw gewrichten?

Het “kraken van gewrichten” of “knakken van knokkels” is voor velen een onderwerp van intrige en mysterie. Ondanks talloze theorieën over dit fenomeen is de precieze oorzaak van het kraken of knakken van gewrichten nog steeds onbekend.

Hoewel pijnloos kraken van gewrichten doorgaans niet als schadelijk wordt beschouwd, zou gezond verstand zeggen dat het opzettelijk en herhaaldelijk kraken van iemands gewrichten mogelijk ongemak in sociale situaties en zelfs fysieke pijn kan veroorzaken.

Lees verder terwijl we ons in dit onderwerp verdiepen en u voorzien van interessante informatie die u nog niet wist!

Is kraken van botten of Crepitus slecht?

Het kraken van uw knokkels of andere gewrichten wordt misschien niet als schadelijk beschouwd, maar het kan als hinderlijk worden ervaren door uw omgeving als u deze gewoonte herhaaldelijk toepast. In bepaalde gevallen kan overmatige kracht bij het kraken van een gewricht, vooral in de rug, leiden tot zenuwbeknelling of spierspanning, met letsel tot gevolg.

Een studie uit 2011 toonde aan dat het kraken van gewrichten een fysiek gevoel van drukverlichting geeft, ongeacht of je het zelf doet of een chiropractische behandeling krijgt.

Wat is de oorzaak van het kraken van mijn gewrichten?

Medische deskundigen zeggen dat het geluid wordt veroorzaakt door de vorming en het barsten van stikstofgasbellen in de gewrichtsvloeistof. Synoviale vloeistof is een kussen dat onze gewrichten smeert, zoals motorolie wrijving voorkomt en de motor van onze auto conserveert. Deze activiteit waarbij stikstofbelletjes vrijkomen heet cavitatie.

Het duurt ruwweg 20 minuten voordat deze belletjes zich hervormen en men zijn gewrichten weer kan kraken. Interessant is dat de voldoening van crepitus uit deze korte periode kan voortvloeien. Gedurende de tijd die nodig is om zich te hervormen, kan iemand een gevoel van rust in zijn gewrichten ervaren.

Gebroken gewrichten tijdens het sporten: Reden tot bezorgdheid?

Tijdens het sporten is het niet ongewoon om knappende geluiden uit uw lichaam te horen. Deze geluiden kunnen worden toegeschreven aan spieractiviteit en ontstaan als de spier zich uitrekt, wat kan leiden tot een knappend geluid. Een pees kan bijvoorbeeld knappen tijdens strekken, sporten, dansen of repeterende bewegingen in uw werk.

Gewrichtsgeluiden kunnen echter ook worden veroorzaakt door andere factoren, zoals het afslijten van kraakbeen, dat kan ontstaan bij het ouder worden. Na verloop van tijd kunnen gewrichtsoppervlakken ruw worden, wat leidt tot krakende geluiden wanneer u beweegt. Ook artritis kan een rol spelen en leiden tot kraakbeendegeneratie en gewrichtsgeluid.

Veroorzaakt kraken van gewrichten artritis?

Het is een populair idee dat knakken of kraken van je knokkels kan leiden tot artritis. Deze mythe is nu met succes ontkracht door een onderzoek uit 2011. Dit onderzoek toont aan dat kraakbeenverdunning niet optreedt door het kraken van gewrichten en waarschijnlijk geen artrose veroorzaakt.

Hetzelfde geldt voor knokkels kraken, er zijn geen gezaghebbende studies die ons vertellen dat het op enigerlei wijze schadelijk is. Er is geen enkel bewijs dat het kraken van gewrichten in verband brengt met de ontwikkeling van artritis. Daarom leidt het niet tot artrose.

Meestal is het niets om je zorgen over te maken, maar als het kraken gepaard gaat met pijn of zwelling van de hand, dan wijst dat op een onderliggend probleem.

Wanneer moet ik naar een Chiropractor voor Chiropractische Zorg?

Hoewel oude mensen zwakke spieren en botten hebben, door de slijtage die zij ondervinden, is kraken toch veilig voor de. Maar door de schade die spieren en botten gedurende een mensenleven oplopen, kan het kraken pijnlijk worden.

Over het algemeen zou u de pijn moeten kunnen verdragen, maar u moet naar een arts gaan als het kraken gewrichtspijn veroorzaakt. Een arts is het meest geschikt om een diagnose te stellen en u door te verwijzen naar een orthopedisch chirurg als hij een andere aandoening vermoedt.

Je kunt ook een bezoek aan een chiropractor overwegen. Als u die nog niet kende, laat ons u dan even voorstellen. Chiropractors zijn professionals in de eerstelijnszorg die de pijn in uw wervelkolom, enkel, omliggende ligamenten en andere gewrichten kunnen helpen verlichten met behulp van manipulaties van de wervelkolom, oefenroutines, enz.

Hoe kun je krakende gewrichten voorkomen?

Deskundigen op het gebied van orthopedie en sportgeneeskunde suggereren dat een effectieve strategie om krakende gewrichten te voorkomen is om de hele dag actief te blijven. Zij verwijzen vaak naar fysieke activiteit als “beweging is lotion” omdat het de productie van natuurlijke smeermiddelen in het lichaam stimuleert. Als iemand langere tijd zit, stagneert de vloeistof in de gewrichten, wat leidt tot stijfheid en ongemak.

Als u echter regelmatig aan lichaamsbeweging doet, verhoogt u de bloedtoevoer naar uw gewrichten, wat de afscheiding van smeermiddelen bevordert. Dit helpt de wrijving te verminderen en het eventuele ongemak te verlichten. Daarom is het raadzaam regelmatig te pauzeren en beweging in uw dagelijkse routine op te nemen. U kunt proberen te rekken, te wandelen of zelfs lichte oefeningen te doen om een actieve levensstijl te behouden en gewrichtsproblemen te voorkomen.

Recommended
Zeurende liespijn is een aandoening die voor vrouwen slopend kan…